koleksi peribadi dikongsi bersama insan2 disayangi

kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (211) suara hatiku (198) nikmat Allah (140) cinta....kasih..sayang...hubbyku (126) Alhamdulillah (125) ilmu (102) belajar (87) CHAPTER HIDUPKU..... (80) Puisi/Sajak/Gurindam (72) memori oh memori (72) kerjayaku (69) D'Perantauan (65) cabar minda (63) nasihat (58) keluargaku (42) Chef Shikin...cooking skill (39) kerjayaku...kemahiran (39) berita (38) cabar diri... (37) Pergilah bercuti (35) 1 entri 2 stories (33) Mari Melancong (30) dari seorang sahabatku (30) Usahawan (28) dugaan..ujian hidup (27) Siapa kau...dihatiku? (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) My Dreams Come True (21) pengalaman (21) Motivasi diri (19) sunnah (17) lucu... (16) teratak aish (15) Travel logku (13) tin@teratak aish (13) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) Harilahirku....Shikin Sayang (9) Tazkirah (9) PENTING (8) CONTEST D'moontest (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) Terapi (7) berkebun (7) hobi (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) PETUA TO' NENEK (6) Yuniarko Sukendro (6) imotivasi.com (6) kemahiran belajar. (6) program (6) I AM AGEL (5) IAB (5) Joke of the day (5) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (5) Pengumuman (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) cinta....kasihsayang... (5) dari blog MITI's (5) lucu (5) EID MUBARAK (4) Falsafah...fail sampah (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) Istikharahku (4) LEGASI (4) Musibah (4) Datuk Maznah Hamid (3) Fig Colector (3) HANDMADE. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Mutiara kata.... (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) CAT WORLD (2) Doaku (2) FAKTA VS AOTA (2) Hari Rayaku. (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Majlis Perkahwinan (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) my video (2) BAHAYA.... (1) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) Pekeliling oh pekeliling (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) SELAMAT HARI GURU (1) T (1) UB (1) al (1) pohon syurga (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Sunday, July 31, 2011

GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG

GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG

Assalamualaikum  dan Salam Sayang...
Sebagaimana yang dijanjikan  kini  tibalah  masanya  untuk  Shikin Sayang  buat
sempena  hari  lahir hubby Shikin Sayang yang ke 44 thn.

Jadi, sebagai tanda penghargaan Shikin Sayang akan mengadakan satu GIVEAWAY untuk semua...
Jom sertainya sekarang!!!!

Berikut adalah 5 langkah mudah untuk sertai  
GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG ini:

STEP 1:
Display the above "GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG" badge at your blog sidebar

STEP 2:
Link the badge to this entry:
http://shikinsayang.blogspot.com/2011/06/giveaway-4by4-shikin-sayang.html

STEP 3:
Create a simple entry tentang  Luahan Kasih Sayang  pada  Insan  yang Tersayang beserta  gambar  (tak  kisahlah siapapun yang  masih ada  atau  yg  telah  pergi dalam bentuk cerita, surat, sajak puisi dll) bertepatan  dengan GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG !

STEP 4:
Leave a comment on this entry as follows:

1) Name: e.g. Ahmed@Richard Hutter Abdullah
2) Blog URL: e.g. http://updkkmlkpm.blogspot.com/
3) Entry link:
e.g. http://updkkmlkpm.blogspot.com/2011/04/fabulouz-shawls- 1st-anniversary.html
4) Email: e.g. bondasayang@gmail.com

STEP 5 (optional):
Follow this blog! =) kalau  sudi 

STEP 6 (optional):
Tag lah  kengkawan  yang  disayangi  4 ke 14  ke 24 ke 34 atau 44  ke  asalkan EMPAT..kalau  sayanglah..
yang  takde  blog  boleh  hantar  email  kalau  nak sertai  juga  ke:
bondasayang@gmail.com

Jom sertainya beramai-ramai...

Empat Hadiah Utama:
1.  Hadiah dari  RM 104++
"A mystery gift from Prague , Republic Chez "

2.  Hadiah dari RM84++
"A mystery gift from Barcelona, Spain"

3. Hadiah  dari RM64++
"A mystery gift from London, UK"

4. Hadiah dari RM44++
"A mystery  gift from Shenzhen, China"
20 hadiah saguhati:
"A mystery gift from Trip Shikin Sayang  menjelajah Europe!"

20 hadiah tandahati:
"A mystery gift from Trip Shikin Sayang menjelajah Shenzhen, China"

Peserta dengan referrer tertinggi dan entry paling kreatif akan disenarai pendek sebagai pemenang!!!

Tarikh tutup penyertaan: Pada  hari  melihat Anak Bulan Ramadhan
30.7.2011.
Pengumuman nama pemenang InsyaAllah :
8.8. 2011
Doakan  perjalanan Shikin untuk My Dream Will Comes True  berjalan lancar  dan  sentiasa dalam  keredhaan Allah SWT.Amin
(InsyaAllah percutian mulai 11 Jun 2011 hingga 28 Jun 2011)

:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Thursday, July 28, 2011

Drama in our life...........



So a drama begins with a couple celebrating their anniversary.. They have been waiting for that day since like forever and they both planned to do something special together hoping that this will grow more love between them.

2 weeks prior, the guy spent 4 hours queuing in hot weather to buy 2 football (soccer) tickets at front row which can see even the players sweat that cost him not less than $200 each. It is his favorite team Malaysia versus its rivalry Singapore. He wanted to spend this special night with his beloved wife.



On the other hand, she also planned something. She wanted them to go to the cinema and watch this romantic comedy film titled Sembilu. It is her favorite actor and actress couple Siti Nurhaliza and Tom Cruise joined together in a movie for the 1st time. After that she planned to go for a dinner at Danga Bay near the shore.


Now when the day comes, they were both surprised with their surprised plan. A day that they both were supposed to enjoy, became a reason for them arguing with each other. How come they both wanted to do something for each other but in the end things did not worked out as planned.

Being rational, the guy started listing up things he did for that night. All the difficulties he faced and the very expensive tickets. That did not stop him because he did those things because he loves her. She says no. she says “You did that entire thing for you. Because it is what you want to do. You want to watch your game. Not because of me. “

They guy pause and start thinking, “Do I love myself more?”


:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Tuesday, July 26, 2011

Kisah Cinta ..apakah ini satu lakonan...atau pentas drama kehidupan????Apa ertinya CINTA????

BACALAH! 
BACALAH!!
BACALAH!!!!

Frankly speaking, I am speechless ketika mahu menulis entry ini. Tak tahu mana nak mula. Tak tahu juga bagaimana mahu memulakan entry ini. Perlukah saya hurai panjang lebar, atau perlukah saya buatkan entry ini hanya pendek dan terus kepada maksud sebenar? Ermmm….*paused*

Masih teringat kali pertama Adam dilahirkan. Saya sebagai seorang ibu, naluri ibu sangat menebal, nak cium, nak usap kepala dan nak peluk Adam setiap masa. Hanya mahu duduk bersama Adam, susukan dia dan merasai setiap detik-detik penuh nikmat.

Hari ini saya melayari blog. Membaca blog adalah rutin saya setiap hari. Cuma masanya mungkin berbeza mengikut mood. Tapi hari ni, terjumpa 1 blog, baca dan terus jatuh rasa terlalu simpati, dan terlalu insaf. Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara. Itu perkara pertama terlintas difikiran saya bila membaca setiap entry yg ada di dalam blog ini. Blog ini adalah kepunyaan Moon, seorang kakak ipar kepada gadis cantik bernama Norma.

 
cid:image001.jpg@01CC452C.789C5290
Norma and Talib on their wedding day


Namanya Norma, orangnya cantik, bertudung, manis sekali. Melihat keceriannya pada hari perkahwinan lebih setahun yang lalu buat saya tersenyum seorang diri. Namun, takdir Allah mengatasi batasan fikiran manusia. Mengatasi keinginan dan jangkauan akal.

Rezeki dan khabar gembira dari Dia untuk Norma adalah zuriat yang hidup dalam rahim wanita ini. Kebanyakkan anda mesti pernah lalui perkara ini. Pertama kali mengetahui didalam kita ada seorang lagi insan sangat istimewa! Norma juga begitu. Naluri keibuannya mesti sama atau lebih dari saya.

cid:image002.jpg@01CC452C.789C5290
ini adalah Rafiq..permata hati Norma & Talib

Namun begitu, dugaan Allah datang kepada mereka yang mampu menanggungnya. Dan kali ini, adalah giliran seorang ibu muda seperti Norma menerima takdir yg tersurat. Kebahagian Norma mendapat zuriat pertama, Rafiq, disusuli dgn berita bahawa dia menghidap Brain Cancer Stage 4. (T_____T) *terus aku menangis lah kan *
cid:image003.jpg@01CC452C.789C5290
Norma at hospital. Jauh beza dengan waktu dia sihat :(
I just can't hold my tears anymore. Ya Allah, dugaan yg Kau bagi padanya betul-betul menginsafkan diriku. Norma masih didalam pantang ketika itu tak dapat berjumpa Rafiq. Memeluk Rafiq dan tidur bersama Rafiq seperti mana kita, ibu-ibu yg normal boleh lakukan. Lebih meruntun hati saya, apabila Norma tidak dapat menyusukan Rafiq kerana penyakitnya. Sedih. Dia telah di bedah sebanyak 5 kali since mac 2011..sekarang baru Jun,2011. 5 kali dalam masa 3 bulan adalah banyak. Norma juga perlu diberi suntikan atau ubat *kurang pasti* berharga RM10,000.00 / suntikan.
Sayu hati saya bila melihat Rafiq. Umur Rafiq sebaya permata hati saya, Adam. Sedangkan sehari tak jumpa Adam boleh buat saya resah dan tak tentu hala. Tak peluk Adam masa dia tidur boleh buat saya tak tidur lena. Bagaimana pula bayi sekecil Rafiq melalui hari-harinya, malam-malamnya tanpa seorang ibu (T___________T). Bagaimana kalau dia menangis? Lapar? Mahu dipeluk? Mahu diusap? Mahu di agah?

Kisah Norma betul-betul menginsafkan saya. Terus terfikir sejenak, andai saya diberi dugaan hebat begini, apakah yg akan terjadi? Ermm…ingat 5 perkara sebelum 5 perkara..masa SIHAT SEBELUM SAKIT...

 
cid:image004.jpg@01CC452C.789C5290
Rafiq with his mother...ohh~ (T__T)
Terus meleleh-leleh airmata tgk gambar ni. Selaku blogger, saya bukan kaya raya, harta juga tidak banyak. Namun, saya ada tanggungjawab sosial yg perlu saya tunaikan atas dasar kemanusiaan. Secara serius, saya tidak menagih simpati anda untuk menyumbangkan sesuatu. Tetapi, saya amat-amat berterima kasih jika entry saya kali ini dapat membantu Norma sekeluarga walaupun hanya dengan RM10. Sesiapa yang ingin menyumbang, boleh ambil details dibawah.

cimb
 
01070068677528
 
Noormawati Mohd Rasif

 

Ya Allah, Engkau maha mengetahui. Berikan keluarga ini kekuatan. Berikan ibu ini ketabahan hati untuk melawan dugaanMu. Dan berikan keajaibanMU semoga anak kecil itu kembali tidur lena disisi ibunya. Amin.

Rafiq, aunty pun tak tahu one day Rafiq akan bace entry ini atau tak Rafiq pun tak kenal aunty, dan aunty sendiri tak kenal mama dan papa Rafiq. But, one day when you grow up, u must be a strong person just like your parents. Mesti! Sebab mama dan papa sangat kuat sekarang demi Rafiq (T_____T)

 
 
cid:image005.jpg@01CC452C.789C5290
a very strong husband...to a strong wife

Semoga Norma dan Talib sekeluarga tabah mengharungi hari-hari mendatang.

Entry mengenai Norma boleh dibaca di blog kakak iparnya
Moon. Sila lah panjang-panjang kan diFB, tweeter, blog or mana-mana jika anda mahu. Thanks for reading.
:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Sunday, July 24, 2011

Irfan Makki feat. Maher Zain - I Believe



:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Irfan Makki feat. Maher Zain - I Believe



:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Anakanda Sheikh Mudzhafar Shukor....................Sophea Isabella




http://3.bp.blogspot.com/-yA2xY72Dfww/TirP4ObmcjI/AAAAAAAADQQ/EE9lsai1wR4/s1600/gambar+anak+Dr+Sheikh+Muszaphar1.jpg
So your baby is here!
What joy and what pleasure!
Now your life is expanding,
To make room for this treasure.
A darling newcomer
To have and to hold--
Her smiles are more precious
Than silver or gold.
She’ll demolish your schedule
Though she’s helpless and small;
She’ll make her needs known,
And she’ll rule over all.
http://3.bp.blogspot.com/-gjGDwiszra4/TirP3B3NkvI/AAAAAAAADQM/mdpygV5hL64/s1600/gambar+anak+Dr+Sheikh+Muszaphar.jpg
See, a new parent’s work
Is just never quite done,
But you’ll never mind,
‘Cause it’s all so much fun.
When you hear her cute giggle
You’ll start "aahing" and "oohing,"
And she’ll soon reply back
By "ga ga" and "goo gooing."
Those big innocent eyes
See a world strange and new;
To make sense of it all
She’ll look only to you.
So cherish this time
Of miraculous things--
The excitement and wonder
That a new baby brings.
 
By Joanna Fuchs
 
Dr Sheikh Muszaphar dan isteri Dr Halina telah menerima orang baru dalam keluarganya pada hari  khamis 21 Julai 2011. Dr Halina telah selamat melahirkan bayi perempuan yang telah diberi nama  
Sophea Isabella,
3.6.kg..hehe  macam  besar  Shikin masa  lahir  dulu  je..

kenangan  bersama Amus


Tahniah  AMUS
:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Saturday, July 23, 2011

London Bridge



:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Wednesday, July 20, 2011

NASIBBBBBBBBBBBB............EMAIL ACCOUNT SHIKIN DI GODAM!!!!!!!

Jadi  terpaksalah  Shikin buat  entri  malam  ni  nak  maklum  semua... Ini  gara-gara  paparkan  alamat  email  dalam  blog  jugalah...

Shikin  berpuluh  kali  email  minta  reset  password
  • The Windows Live Team Account► Reset‏

To kai
Attachments, pictures and links in this message have been blocked for your safety.


Dear Account Owner
 
This message is from our data base center to all free Hotmail account owners. We are currently upgrading our data base and e-mail account center. We are deleting all unused accounts to create more space for new accounts. To prevent your account from closing, you will have to update it below so we will know that it's a presently used account. To do this, You have to click on your reply button to reply back to this message and then you fill the information below.
 
 
 
(1) Username :::
 
(2) Password:::
 
(3) Date of Birth:::
 
(4) Country Or Territory:::
 
 
 After following the instructions in the sheet, your account will not be interrupted and will continue as normal. Thanks for your attention to this request. We apologize for any inconvenience.
 
Sincerely,
The Windows Live Team
 
 

Go beyond the basics

Microsoft respects your privacy. To learn more, please read our online Privacy Statement.
Microsoft Corporation, One Microsoft Way, Redmond, WA 98052-6399, USA © 2011 Microsoft Corporation. All rights

 @@@@@@@@@@@@@
Lepas  tu  dia  hantar  email  kat  semua  alamat  email  kata  macam  kat  bawah  ni:

From: Noor Ashikin Shahrom
Subject: I NEED YOUR ASSISTANCE PLEASE.
To:
Date: Tuesday, 19 July, 2011, 3:29 PM


Hello,
How are you doing ? I'm sorry I did not inform you about
my trip to Spain for a program.I arrived
safely.But presently, I'm having a problem.
I lose my wallet on my way to the hotel. Inside my wallet,
I have most of my valuable items which I traveled with like my
credit card, money and my telephone contact diary .Now, I have
to sort out the bills I'm owing at the hotel so that I can
start preparing to return home. The bill amounts to €1000euro.

Please, I want you to loan me this money to enable me settle
the bills. I promise I'll Refund the money back to you as soon
as i return.I know I could count on you that is why i am
contacting you on this issue.Please let me know if you can be
of any help.

I do not have a phone to reach you with, that is why I had to
send you an email.
I will be expecting your response as soon as possible.

Thanks,



Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar

 aPALAGI  GEMPARLAH  SATU  mALAYA  KATA  sHIKIN  TERSADAI  KAT  sPAIN...hakikatnya  Shikin  ada  kat  labuan...Panik  satu  Malaysia...  dan  adik  beradik..
Jadi  Shikin  pun  compose  email  hantar  semuala  kat  semua  friend  list  email  dalam  tu.....


MACAM  kat  bawah  ni.....
Assalamualaikum
kepada  semua/ to all  of  my  friend list,

Hati-hati  dengan peringatan  untuk  menukar  Password  anda..Saya  dah  kena  dan  terpaksa  blok  semua  akaun  bank  semua  kerana  telah   terpedaya  dengan email  palsu  yang  diberikan.

Saya sendiri  menerima  email  memaklumkan  saya  berada  di SPAIN  dan  memang  kebetulan saya  memang  berada di  sana pada  JUN yang lalu  dan manusia ini  telah  mengikuti  blog peribadi  saya  dan  juga menggunakan  semua  alamat  email  dalam  account  ini.

Shikin  Shahrom


Be careful with the reminder to change your password .. I have had to block all wrong and all bank accounts as have been deceived by a false email provided.

I personally received an email informing me in SPAIN and it happened to me it was there in June the past and people have been following my personal blog and also use the email address on this account.

Regard,
Shikin Shahrom



:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Doa

Doa

Oleh: Ustaz Pahrol Mohd Juoi

Tidak kira sama ada doa itu dalam keadaan terdesak atau semata-mata menunaikan kewajipan, setiap doa pasti Allah beri perhatian. Allah berfirman yang bermaksud: “Berdoalah kepada-Ku nescaya aku (Allah) akan perkenankan.” (Surah Ghafir : 60 )
Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Tuhanmu yang Maha Suci lagi Maha Tinggi itu pemalu lagi mulia. Dia malu terhadap hamba-hamba-Nya yang mengangkat tangan berdoa, tiba-tiba tidak diberi oleh-Nya akan permintaan itu.” (Riwayat al-Tirmizi no. 3556 dan Abu Daud no. 1448)
Lihat betapa hebatnya sifat Pemurah dan Pengasih Allah, Dia bukan sahaja memerintahkan kita berdoa, malah Dia mengajar apa yang patut kita doakan dan bagaimanakah caranya kita harus berdoa. Tidak cukup sekadar itu, Allah berjanji untuk mempertimbangkan doa-doa itu. Sebuah syair mengungkapkan hakikat ini dengan begitu indah sekali:
“Allah s.w.t. murka jika engkau tidak memohon kepada-Nya.
Sebaliknya manusia murka apabila kau sering minta kepadanya.”
Berdoa itu satu langkah yang produktif. Bahkan menurut pandangan ulama tasawuf, apabila Allah telah ringankan lidah seseorang hamba-Nya untuk berdoa, itu petanda Allah telah memberi lampu hijau untuk memperkenankan doa itu. Kata Imam Ibn Ataillah: “Tatkala Allah membukakan mulut anda dengan bermohon kepada-Nya maka ketahuilah, sesungguhnya Allah berkehendakkan doa anda diperkenankan.”
Yakinlah bahawa apabila Allah mengilhamkan kepada hati kita untuk berdoa, maka sudah tentu Allah akan memperkenankan doa kita itu. Tetapi jika Allah tidak berkehendak memperkenankan sesuatu doa, maka sudah tentu Dia tidak mengilhamkan kepada hati kita ke arah itu.
Bukan mudah bagi seorang hamba Allah mengerakkan hati dan lidahnya untuk berdoa jika tidak kerana taufik dan hidayah Allah. Apabila hati dilembutkan untuk berdoa, bererti seseorang itu telah berasa kefakirannya di hadapan Allah. Apabila kita sudah benar-benar berhajat kepada-Nya, maka Allah pasti tidak akan mengecewakan hajat kita itu.
Sebenarnya doa itu sendiri merupakan satu kurnia daripada Allah. Malah doa itu adalah modal asas yang memungkinkan seseorang itu menerima kurnia-kurnia Allah selanjutnya. Malangnya, orang yang mengetahui hakikat ini tidak ramai dalam kalangan kita. Firman Allah yang bermaksud:
“Apakah ada siapakah yang memperkenankan doa orang yang dalam kesulitan apabila dia berdoa, dan menghilangkan keburukan dan menjadikan kamu sebagai khalifah di bumi? Apakah ada di samping Allah tuhan yang lain? Terlalu amat sedikit apa yang dapat kamu mengingati.” (Surah al-Naml 27: 62)
Hamba Allah yang benar-benar mengenal Allah (arif billah) dapat rasakan apabila seseorang itu diizinkan Allah untuk mengucapkan doa (ada sesetengah orang dikelukan lidah lalu tidak boleh berdoa) adalah lebih berharga daripada termakbulnya doa itu. Hal ini kerana seorang yang berdoa itu hakikatnya sedang berdialog dengan Allah. Bagi mereka, ini adalah satu anugerah Allah yang lebih bernilai berbanding apa yang diperoleh daripada doanya. Bukankah Pemberi hadiah itu lebih patut kita hormati dan kasihi daripada hadiah yang diberikan-Nya?
Mungkin ada yang bertanya apakah benar Allah akan memperkenankan setiap doa hamba-hamba-Nya? Jawabnya, ya jika apa yang kita ajukan itu doa yang benar dan elok. Dalam hadis Rasulullah s.a.w. yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Umar r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: “Sesiapa antara kamu yang dibukakan pintu hatinya supaya berdoa, nescaya Allah bukakan padanya pintu-pintu rahmat. Dan tidak ada doa yang dipohon itu yang lebih disukai Allah selain daripada memohon kemaafan (keselamatan di dunia dan akhirat).” (Riwayat al-Tarmizi no 3548)
Jelas di sini, doa yang dimaksudkan itu mempunyai ciri-cirinya. Antara ciri-ciri doa yang baik ialah isinya mestilah ke arah memohon kemaafan dosa dan kesalahan terhadap Allah. Rentetan daripada itu mereka pasti berdoa akan keselamatan diri dan orang lain, bukan permusuhan dan kekacauan). Dan yang paling penting, berdoa dalam keadaan merendah diri dan penuh harapan.
Oleh sebab itu, janganlah berdoa dalam keadaan terlalu mendesak dan memaksa Allah. Itu bukan sifat seorang hamba yang baik. Untuk mengatasi sikap ini tanamkanlah ke dalam jiwa satu keyakinan bahawa nikmat yang telah Allah berikan adalah lebih banyak dan lebih bernilai daripada apa yang sedang kita minta dalam doa kita itu.
Cara Allah Makbulkan Doa
Bagaimanakah cara Allah memakbulkan doa hamba-hamba-Nya? Ini memerlukan penjelasan yang tersirat dan maknawi. Sesungguhnya akal kita yang terbatas tidak akan dapat menjangkau ilmu Allah yang Maha Luas. Fahaman kita tentang makbulnya sesuatu doa mungkin hanya mampu menyingkap selapis daripada kenyataan itu, tetapi di sisi Allah punyai makna dan tafsiran yang berlapis-lapis.
Untuk menyingkap rahsia itulah Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: “Tidaklah seorang yang berdoa kepada Allah dengan doa kecuali Allah akan memberikan kepadanya, sama ada dengan dikabulkan segera di dunia lagi. Atau disimpankan untuknya kebaikan di akhirat atau ditutupkan (kifarat) dosanya setakat doanya selama dia tidak doakan unsur-unsur dosa, memutuskan silaturahim atau mohon disegerakan. Maka sahabat berkata: “Ya Rasulullah bagaimana doa minta segera itu? Baginda berkata; seseorang itu berdoa, aku berdoa tuhanku, maka perkenanlah segera.” (kata Abu Isa hadis ini gharib, sunan Al-Tarmizi, 3968)
Melalui hadis ini para ulama telah merumuskan bahawa doa itu dikabulkan menerusi pelbagai kaedah dan keadaan. Antaranya termasuk:
1. Doa Itu Dikabulkan Serta-Merta
Kebanyakan doa yang diajukan oleh para rasul dan nabi dikabulkan serta-merta. Doa Rasulullah s.a.w. menjelang perang Badar misalnya, dikabulkan oleh Allah serta-merta. Begitu juga doa Ibn Abbas r.a. ketika meminta hujan semasa umat Islam dilanda kemarau yang dahsyat. Belum pun sempat Ibn Abbas meletakkan tangannya ke bawah, hujan telah turun mencurah-curah.
Begitulah juga dengan cerita bagaimana tiga orang pemuda yang berdoa dengan wasilah amal masing-masing apabila terperangkap dalam sebuah gua seperti yang diberitakan dalam sebuah hadis yang panjang lagi masyhur. Pintu gua itu tergerak (membuka ruang) serta-merta setiap kali salah orang mereka selesai berdoa. Inilah bukti jaminan Allah melalui firman-nya yang bermaksud: “Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu mengenai Aku, maka beritahulah mereka sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir kepada mereka. Aku memperkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku.” (Surah al-Baqarah 2: 186)
2. Dikabulkan pada Waktu Lain
Acap kali juga sesuatu doa walaupun baik, dan datang daripada orang yang baik, pada waktu yang baik, tetapi Allah tangguhkan ke waktu lain. Hal ini kerana Allah sayangkan hamba-Nya itu. Allah sengaja berbuat demikian bagi mengujinya sehingga seorang hamba itu bersedia untuk menerima nikmat-nikmat-Nya. Misalnya, Allah kurniakan kekayaan apabila hati seorang hamba telah ada rasa syukur kerana memberikannya sebelum itu akan menjadikan seseorang itu kufur. Allah kurniakan kekuasaan setelah ada dalam hati seseorang ada rasa tawaduk dan sifat adil, supaya dia boleh menjadi pemerintah yang baik apabila sudah berkuasa.
Jika tidak bersedia, dibimbangkan nikmat itu boleh bertukar menjadi bala. Itulah yang disebut “istidraj” – yakni pemberian Allah yang merupakan satu kutukan dan memudaratkan untuk iman dan Islam seseorang yang derhaka kepada-Nya. Oleh sebab itu, sering kali juga Allah menahan pemberian-Nya kerana kasih sayang-Nya terhadap seseorang. Inilah yang dinukilkan oleh Prof Dr. K.H. Muhibbuddin Waly dalam bukunya Hakikat Hikmah Tauhid dan Tasawuf: “Sebab kadang-kadang Allah memperlambat dalam memperkenankan doa mereka kerana Allah sangat sayang dan cinta mendengar suara doa yang selalu diucapkan oleh hamba-Nya itu kepada-Nya.”
3. Menghindarkan Bahaya
Doa kita kadang-kadang dikabulkan Allah dengan dihindarkan daripada bahaya yang mungkin datang. Kita tidak tahu apa bahaya yang ada di hadapan, lalu Allah datangkan halangan. Boleh jadi kita akan ditimpa penyakit yang kronik, mengalami kemalangan jalan raya, difitnah atau sebagainya. Namun dengan doa yang kita panjatkan kepada Allah, Allah selamatkan kita sebagai ganti apa yang didoakan.
Hakikat ini sangat sulit untuk difahami kerana ditunaikan tanpa sedar. Mengapa? Yalah, kita minta yang lain, tetapi Allah berikan sesuatu yang lain. Namun yang lain itu lebih besar dan bernilai ertinya berbanding apa yang kita minta. Misalnya, kita minta kejayaan dalam perniagaan, sebaliknya Allah hindarkan kita daripada penyakit-penyakit kronik. Bukankah itu sesuatu yang lebih baik?
Ingatlah apa yang Allah tegaskan menerusi firman-Nya yang bermaksud: “Difardukan kamu peperangan padahal kamu membencinya, boleh jadi ada yang kamu benci baik untuk kamu, dan boleh jadi apa yang kamu sukai tetapi itu mungkin membawa mudarat bagi kamu. Allah lebih mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Surah al Baqarah 2: 216)
4. Allah Berikan Sesuatu yang Lebih Baik di Akhirat
Hidup di dunia cuma sementara. Akhirat itu yang lebih baik dan lebih kekal. Firman Allah, mafhumnya: “Dan akhirat lebih baik dan kekal.” (Surah al-A‘la 87: 17) Beruntunglah jika kita mendapat sesuatu kurnia di akhirat berbanding kurnia di dunia ini.
Sebagai perbandingan, sehelai rumput di syurga adalah lebih baik daripada sebutir mutiara di dunia. Kenapa? Kerana rumput di syurga itu lebih kekal berbanding sebutir mutiara di dunia. Itu baru sehelai rumput, bayangkan sebutir mutiara di syurga. Ia sesungguhnya, bukan sahaja lebih kekal malah lebih bernilai daripada sebutir mutiara di dunia.
Orang yang berdoa dan doanya tidak dikabulkan di dunia, akan dikabulkan doa itu di akhirat kelak, insya-Allah. Doa yang dikabulkan di akhirat itu sesungguhnya lebih baik dan kekal daripada dikabulkan di dunia lagi. Kadang-kadang Allah menahan kekayaan yang kita pinta di dunia kerana Allah hendak memberikan kita kekayaan di akhirat. Kekayaan di akhirat bererti syurga.
Menyedari hakikat ini, seharusnya kita tidak akan jemu berdoa dan tidak akan berputus asa hanya kerana doa kita belum ataupun tidak dikabulkan di dunia. Kita tahu doa itu akan menjadi “saham akhirat”. Oleh sebab itu, keyakinan kepada hari akhirat sangat penting ketika kita berdoa di dunia ini. Bagi orang yang yakin akan kehidupan di akhirat, mereka akan terus-terusan berdoa sekalipun doa mereka seolah-olah tidak dikabulkan di dunia ini.
Banyak doa-doa yang diajarkan oleh Allah kepada kita, manfaatnya untuk hari akhirat. Doa minta dimatikan dengan iman, masuk ke dalam syurga dengan iman, terhindar daripada api neraka, minta dibangkitkan dalam keadaan bersama-sama orang yang membuat kebaikan dan jangan ditempatkan bersama-sama orang yang zalim. Misalnya, Allah menganjurkan kita berdoa dengan doa ini: “Ya tuhan kami, berilah keampunan bagiku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang Mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat).” (Surah Ibrahim 14: 41)
5. Dijadikan Kifarat kepada Dosa-Dosa
Manusia sentiasa berdosa kepada Allah sama ada yang disengajakan atau tidak disengajakan. Dosa adalah pendinding untuk kita mendapat bantuan, keampunan dan kasih sayang Allah. Kita mengharapkan dosa itu diampunkan dengan taubat. Dan untuk itu kita diwajibkan untuk bertaubat atas dosa-dosa yang kita sedari.
Namun, apakah jaminan taubat kita telah diterima sekalipun telah menempuh syarat-syaratnya? Dan bagaimana pula dosa yang kita lakukan tanpa kita sedari? Itu lebih sukar diatasi. Mana mungkin kita bertaubat atas dosa-dosa yang kita rasa kita tidak melakukannya? Maka di sinilah peranan doa-doa yang kita panjatkan kepada Allah s.w.t. Doa-doa itu menjadi sebab untuk dosa-dosa kita itu diampunkan walaupun bukan itu yang kita pohon daripada Allah s.w.t.
Orang yang berdoa kepada Allah, sentiasa disayangi-Nya. Tanda sayang Allah kepadanya ialah mengampunkan dosa-dosa orang itu walaupun dia tidak meminta ampun. Inilah kehebatan dan kebesaran sifat al-Afu (Yang Maha Pemaaf) dan al-Ghaffar (Yang Maha Mengampuni) Allah s.w.t. Salah satunya ialah Dia mengampunkan dosa-dosa hamba-Nya walaupun hamba yang berdoa itu tidak meminta ampun.
ADAB BERDOA
Walau bagaimanapun doa yang dipanjatkan masih tetap ada adab dan syarat-syaratnya. Selain adab-adab lahiriah, seperti menghadap kiblat, berwuduk (lihat adab-adab berdoa seperti yang dinyatakan), ada lagi adab batin (soal hati) yang lebih utama dilaksanakan. Antaranya termasuk:
i) Berdoa dengan penuh keyakinan
Hendaklah berdoa dengan penuh keyakinan bahawa doa itu akan dikabulkan. Jangan ada rasa ragu, syak dan waham (waswas) waktu berdoa kerana Allah tidak akan mengabulkan doa orang yang dalam hatinya berbolak-balik antara percaya dan tidak akan doanya diperkenankan. Jadi, sangka baik (husn zan) terhadap Allah itu penting apabila kita berdoa.
Bagaimana membina keyakinan dalam doa? Tentulah ini bersumberkan keyakinan kita kepada Allah s.w.t. Oleh sebab itu, kita terlebih dahulu mestilah mengenali sifat-sifat dan asma’ (nama-nama) Allah s.w.t.
Antara sifat Allah ialah al-Rahman, al-Rahim, al-Wahhab, al-Ghani, al-Razzaq, al-Afu, al-Ghaffar, al-Salam dan lain-lain lagi, pasti akan timbul keyakinan semasa berdoa. Apabila sudah kenal sifatnya, barulah kita boleh memohon kepada Allah dengan penuh yakin. Sebagai contoh yang paling mudah, apabila kita yakin seseorang itu pemurah, tentu kita yakin bahawa dia akan melayan permintaan kita. Apabila kita yakin seseorang itu kaya-raya, maka kita yakin dia mampu memberikan apa yang kita minta.
Oleh sebab itu, kita dianjurkan berdoa dengan menggunakan Asma’ al-Husna (nama-nama Allah yang baik) mengikut keperluan doa itu. Firman Allah yang bermaksud:
“Dan Allah mempunyai nama-nama yang baik (yang mulia), maka serulah dan berdoalah kepada-Nya dengan menyebut nama-nama itu.” (Surah al-A‘raf 7: 180)
Satu cara lain untuk menambah keyakinan kita dalam berdoa adalah iringilah doa itu dengan usaha dan persediaan yang baik. Keyakinan juga dibina oleh persiapan. Apabila kita berdoa minta kesihatan, usaha dan persediaan kita juga selaras ke arah itu, maka keyakinan diri kita akan meningkat. Ya, doa yang digandingkan dengan usaha akan meningkatkan lagi tahap harapan dan harapan yang tinggi itulah yang akan membuahkan keyakinan.
ii) Jangan Berdoa Sesuatu yang Membawa Permusuhan dan Dosa
Doa yang buruk hakikatnya bukan doa. Doa yang berpaksikan permusuhan tidak akan dimakbulkan Allah. Oleh sebab itu berhati-hatilah agar tidak berdoa dengan hati yang kotor. Jangan kita ajukan kepada Allah sesuatu yang berbentuk dosa dan kefasiqan. Doa hanyalah untuk yang baik-baik dan dengan tujuan yang baik-baik pula.
Begitu juga berdoa untuk menang dalam pertaruhan (judi), berjaya dalam pertandingan yang dalamnya ada perbuatan mendedahkan aurat dan pergaulan bebas, kaya dengan perniagaan yang berunsur riba, berkuasa melalui kaedah yang kotor dan fitnah serta lain-lain bentuk kemungkaran yang seumpamanya adalah dilarang dan tidak akan dikabulkan. Kita juga tidak dibolehkan mendoakan sesuatu yang boleh memutuskan ikatan silaturahim sesama Islam.
iii) Jangan Berdoa Tanpa Bertahmid dan Berselawat
Ulama ada menjelaskan bahawa sesuatu doa itu tidak akan dikabulkan tanpa bertahmid (memuji) kepada Allah dan berselawat kepada Nabi Muhammad s.a.w. Kedua-dua faktor ini sangat penting untuk melahirkan rasa bersyukur dan berterima kasih kepada Allah s.w.t. dan Rasulullah s.a.w. Tanpa rasa syukur, sukar doa kita itu didengari dan seterusnya diperkenankan oleh Allah s.w.t.
Bayangkan jika seseorang meminta tambahan atas nikmat yang sedia ada, dia mestilah menunjukkan rasa berterima kasih atas nikmat yang telah diberikan itu terlebih dahulu. Rasa syukur itulah yang akan menggamit turunnya nikmat yang baru. Firman Allah yang bermaksud: “Jika kamu bersyukur nescaya kami akan tambahkan nikmat-nikmat Kami. Dan sebaliknya jika kamu kufur, azab Allah amat pedih.” (Surah Ibrahim 14: 7)
Dengan bertahmid, kita menyatakan syukur kepada Allah. Dengan berselawat kita mengucapkan terima kasih kepada insan yang paling banyak berjasa kepada kita yakni Nabi Muhammad s.a.w. Hanya setelah bersyukur, Allah yang bersifat al-Wahhab (Maha Pemberi) akan menambahkan lagi nikmat-nikmat-Nya. Benarlah seperti yang dinyatakan oleh Rasulullah s.a.w. melalui sabdanya yang bermaksud: “Sesiapa yang tidak bersyukur dengan yang sedikit, tidak akan bersyukur dengan yang banyak.”
Itulah tiga sebab mengapa doa terhijab. Dalam konteks yang sama, apa yang dinyatakan oleh Ibrahim bin Adham (seorang ahli tasawuf) tentang punca-punca doa terhijab sangat perlu dijadikan renungan. Namun, walau apapun keadaan kita, sama ada dalam keadaan taat atau derhaka, dalam keadaan senang ataupun susah, doa mesti terus dipanjatkan. Makbul atau tidak itu soal kedua. Yang paling utama adalah jangan sekali-kali berputus asa untuk terus berdoa kepada Allah s.w.t.
Dan jangan sekali lupa, apa yang telah Allah berikan kepada kita sebenarnya lebih banyak daripada apa yang sedang kita minta (doa).

:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Tuesday, July 19, 2011

Hadis Nabi








Nabi s.a.w bersabda: "Apabila Allah hendak membahagiakan seseorang hamba-Nya, Allah Taala menyeru Jibril dengan firman-Nya: "Sesungguhnya Allah kasihkan si anu maka hendaklah engkau mengasihinya"; Jibril pun mengasihinya; kemudian Jibril mengisytiharkan kepada sekalian penduduk langit katanya: Sesungguhnya Allah kasihkan si anu maka hendaklah kamu sekalian mengasihinya; dengan itu penduduk langit pun mengasihinya; setelah itu orang yang tersebut dikasihi dan diberi sambutan di bumi. Dan apabila Allah Taala bencikan seseorang hamba-Nya, Allah memanggil Jibril serta berfirman: "Sesungguhnya Aku bencikan si anu maka hendaklah engkau bencikan dia". Jibril pun membencinya; kemudian Jibril mengisytiharkan kepada sekalian penduduk langit, katanya: "Sesungguhnya Allah bencikan si anu maka hendaklah kamu sekalian membencinya"; dengan itu penduduk langit pun membencinya; setelah itu orang yang tersebut dibenci dan dipulaukan di bumi." ii) Orang yang mempunyai sifat dan amalan yang baik sesungguhnya amat dikasihi oleh Allah S.W.T. Dia juga disayangi oleh sekalian makhluk yang ada di langit dan bumi.iii)Pengisytiharan kasih mahupun benci oleh Allah terhadap seseorang itu adalah sebagai memberi nilai yang sewajarnya agar kesan kebaikan dan kejahatan tersebut dapat dirasai oleh pelakunya di dunia sebelum ia menerima balasan sepenuhnya di hari akhirat.iv)Kita selaku manusia biasa adalah tidak layak untuk menilai tentang buruk baiknya seseorang apalagi menghukum dan membenci manusia yang lain kerana hanya Allah sahaja yang berhak berbuat demikian.

Abu Hurairah r.a

Huraian

Pengajaran Hadith:i) Umat Islam dilarang melakukan perkara yang buruk dan dibenci agama dan masyarakat tetapi hendaklah sentiasa berbuat kebaikan. Ii) Orang yang mempunyai sifat dan amalan yang baik sesungguhnya amat dikasihi oleh Allah S.W.T. Dia juga disayangi oleh sekalian makhluk yang ada di langit dan bumi.Iii) Pengisytiharan kasih mahupun benci oleh Allah terhadap seseorang itu adalah sebagai memberi nilai yang sewajarnya agar kesan kebaikan dan kejahatan tersebut dapat dirasai oleh pelakunya di dunia sebelum ia menerima balasan sepenuhnya di hari akhirat.iv) Kita selaku manusia biasa adalah tidak layak untuk menilai tentang buruk baiknya seseorang apalagi menghukum dan membenci manusia yang lain kerana hanya Allah sahaja yang berhak berbuat demikian.

Subscribe to sabda_nabi-subscribe@yahoogroups.com
:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Friday, July 15, 2011

Three Steps to Die-Hard Optimism


1. Look for Chances to Learn
Opportunities to learn are everywhere if you know where to
look for them. For example, every failure presents an
opportunity to learn and so does every negative circumstance
which comes into your life. Oprah Winfrey once said, "I have
failed, I have learned...I have yet to learn anything from
success."



2. Look for Chances to Grow
Growth is not an option in life, it's a certainty. The
only question is whether or not you're growing into someone with
a strong character or someone who's life is governed by fear
and uncertainty.
The motivational speaker Les Brown once said that who you
become in life is more important than what you do or what you achieve. This speaks of the importance of growth and development of character, which is only possible if you treat everything as a way to make you a better person.


3. Look for Chances to Achieve
A natural consequence of learning and growing will be
achievement - which is your reward to yourself for
being a better person who has learned from the hard knocks
of life.
As long as you are focused on treating things as opportunities to learn and to grow, achievement will always come as a natural
result. As this happens, your growth will continue
and you will become a person of high achievement as well as
inspiration to others.



TIP: Write these three steps to die-hard optimism down on a note card and carry them with you everywhere you go. Make them a consistent practice in your life until being optimistic becomes an unstoppable subconscious habit.



:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Sweetheart, I miss you so much and I know you have taken away my loneliness in a vacuum paradise.***********************

Stranger In Paradise

I'm a stranger in lovely Paradise,
With out the love of your embrace,
Listening to birds sing love songs,
Leaves me feeling so out of place.

I wish you could be here with me,
Come to me darling, take my hand,
I need you here forever by my side,
Let us unite in this Paradise land.

I want your arms to hold me tight,
Feeling your heart beat against mine,
Whisper love words to me tonight,
Kiss my lips with desire so divine.

I am a lost stranger here in Paradise,
End my loneliness, my darling true,
In a land meant for lovers to share,
Come to Paradise where I wait for you

Thinking about you
Thinking about you makes me smile
It makes my heart skip a beat
It makes me long to have you near
It keeps me awake at night
Longing to lie in your arms
Feel your warm body next to mine

I wish you were here
So that I can spoil you
Make you feel complete
Loved and needed
My love
My dream come true
Treat my heart gently
It hurts easily
I will love you forever
If you will be mine
Love so divine
Has happened to me
When I started believing
It never will
 So thank you for your love
Your understanding and trust
We will be lonely no more
As long as we look out for each other
Remain best friends
Love you for eternity
I love you my Angel***********
Richard

:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Aerosmith You're My Angel



:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Wednesday, July 13, 2011

MyTwo Favourite Guys...Abdullah Abbas



   o    Train your mind by reading the millionaire
        thoughts above everyday
1.    Ideas can be sold for more than products or
        services
   2.    Time is more valuable than money
   3.    Don't work for money, let it work for you
   4.    Don't ask "How much does it cost?" but ask
        "How much can I make with it?"
   5.    A Winner never quits and quitters never win
   6.    Follow Your passion and the money will
        follow you
   7.    Selling and promotion is the key to wealth,
        and a lot of fun
 
:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Discovering Your Deepest Source of Confidence By Jim Rohn


I was a millionaire by age 31. I was broke by age 33. Two point five
million, all swept away. I made foolish decisions. That first money, it's
really hard to keep. I'm just a young guy, 31 years old. But sure enough I
fell for some of the temptations. You know that somebody's going to be
parted with their money before long when they say, as I did, "How many
colors does it come in?" Right? "I'll buy them all." That kind of
recklessness.

And then I made some unwise business decisions. A company wanted to borrow
some money, quarter of a million. The bank said, "Well, if Mr. Rohn will
sign personally, we'll let you have the money." And I knew they could pay
it back, so I signed, so I'm the hero. They pay it all back. I leave. Go
away. I find out a little bit later that the company got in financial
trouble, went back and borrowed this quarter of a million again, and I said,
"Well, I hope they don't call me or contact me because this time I won't
sign." I signed the first note, it was all paid back, but I knew they
weren't going to make it this time. And they never called.

However, sure enough within a year this company goes belly-up. And I get a
call from the bank saying, "Dear Mr. Rohn: We have here your guarantee that
if the company can't perform, you will on this quarter of a million; please
send us your check." And I said, "Hey, there's been some mistake here. I
signed the first note but nobody ever called me. I never signed the second
note." What I didn't know that I had originally signed was a continuing
guarantee. Now I know what the word continuing means. I know how much it
costs per letter.

But anyway, that and a few other experiences and some of my newfound wealth
was on paper, and that disappeared. So sure enough, from poor to rich and
from rich back to poor, what do you do now?

What occurred to me was that even though my money was gone, I still had the
skills. And the skills proved to be more valuable than the money. So I
just simply went back to work, went back to the street, went back to using
the formula I had used in the first place to do well and made many time more
than what I did the first time. But I think that's the key. You just have
to go back to work.

And part of it was I was willing to readjust my lifestyle. The fancy cars
had to go; the homes and all that stuff had to go. And you go back to a
modest apartment and a modest place and pull everything down to start over
rather than trying to keep living up here when you should have to start over
back to the street or whatever you have to do. And just put it together
again.

No different than the farmer who plants in the spring, and it's all gone
when the hailstorm is finished. He goes back in the spring and says, "Let's
try it one more time." I can't imagine two years in a row. Once in a while
maybe it would be two years in a row when you get wiped out, but not that
often. So you try it again. And probably from the experience, if you treat
it right and keep the right attitude, you'll be stronger than you were the
first time around or the second time around.

But everything comes down to attitude and philosophy. When I first started
working on my fortune as well as my living, my mentor told me that it all
depends on your attitude. If you say, "I'm working a little extra time to
pay some bills," that'd be one thing. But if you say, "I'm working a little
extra time to start my fortune," see, that makes getting out of bed totally
different. To get up to pay some extra bills is one thing. To get up to
lay the foundation for your fortune is a whole different attitude and
mindset and philosophy. So if you have the right attitude, no matter what's
happened, if you just readjust your attitude and your philosophy and a whole
new mindset, and you just start again.

Some of the great fortunes are made after the person turns 50, maybe 60.
And the reason is because with all the ups and downs that happen to that
person in that accumulation of years, now when an idea or a new burst of
energy or vitality or goals sets in, he or she has all this experience to
invest. That's why these fortunes become incredible even after 50 and 60.
When you're 20, you don't have much experience to invest. Doesn't mean you
can't do okay and can't really climb the ladder fairly quickly. And when
you're 30, you have a bit more experience to invest if something happened
and you had to start over. But sure enough, 50 and 60, you've got a good
handful of years of experience to invest, which may make all the difference
in the world and now how it goes.

And it's true, you can tip either way, to be discouraged by it all or to be
inspired by it all. And that's part of the mystery, the magic is you can
turn around and make another fortune. And the mystery is now everybody will
do that. Some will use it as a reason to succeed; others use it as a reason
to give up. Same circumstances.

They followed two boys, twins. The father of these two boys was a scoundrel
and a drunk. But as they followed the two boys later, one of them turned
out to be a scoundrel and a drunk. And they asked him, "How come your life
turned out like this?" And he said, "Well, what would you expect? Right?
My father was a scoundrel and a drunk. What else would you expect?" The
other boy had turned out to be a professional, doing very well. And they
asked him, "How come you turned out to be a professional?" And he said, "I
didn't want to be like my father." Same father, one used it as an excuse
for living a poorer life, and the other one used it as a reason to make all
the necessary changes.

A big share of our life is going to be shaped by attitude and by influence.
Also the people around us. Good questions to ask yourself: "Who am I
around? And what are they doing to me? And is that okay?" Those are three
major questions. Who am I around? What are they doing to me? And is that
okay? Next, "What do they have me reading? Where have they got me going?
What have they got me doing? Those people I'm around. How have they got me
thinking and behaving?" That's a good, mature analysis. Who am I around
and what are they doing to me? And is that okay? And if it's okay, fine;
if it isn't okay, change it. You must.

Association can make all the difference in the world in your future. We
have to practice limited association. Some people you can be around a few
hours, but not a few days. And some people you can be around a few
minutes, but not a few hours. And then some people you have to walk away
from.

And it's helpful if somebody comes along and helps in a moment of stress and
distress and offers a book or offers some advice and that person just says,
"I'll be here when you need me." Sometimes you don't need somebody to come
live with you or be right there to hold your hand. But as long as you know
that person is available, if it gets a little tougher, call, things like
that. That's very valuable. And if you have some good friends, you know
that they'll be there.

I lost a friend just a few years ago. David. I used to say of David, if I
was stuck in a foreign jail somewhere, accused unduly, if they allowed me
one call, I would call him. And the reason is he would come and get me. No
questions asked. That's what we call a real friend. And, hopefully, in
times of stress or if you've fallen out of the tech sky, right, and the
papers all burned up, the money's all gone, and the project turned into
reverse, hopefully, you've got someone around, somebody. And all of us
really have somebody.

But part of the good instruction is to make the kind of friends on your way
up who will be there on your way down and say, "Come in." Some of them will
say, "I've been expecting you! The way you were going I knew it wouldn't be
long, right, until the bubble would burst and everything would go in
reverse, so come on in. Let's talk things over." So, make some good
friends so that no matter what happens, when things do turn upside down,
you'll have some people to rely on for wise council. I've had some of those
in my life. They've helped save my life, save my career, save everything.

Walk the beach with somebody who cares about you and is an excellent friend,
where you can really unload and try to see if you can't sort it out.
Sometimes a business venture that goes wrong is like being in a wreck. It
takes a while for your mind to clear. So if you've been in a wreck and
you're out there kind of wandering around, it's helpful if somebody takes
you by the hand and says, "Hey, let's sit down here for a while until your
mind stops spinning." There's no way to put a value on that, how valuable
that is.

Amateurs lose a close game, and that probably affects them for a long time.
Or on the golf course, make a poor shot, and it affects the rest of their
play. But if pros make a poor shot, they know they have to settle in and
not let that one affect the next one. And that's the difference between an
amateur and a pro.

Or we lose a close game. Amateurs lose a close game; it affects them maybe
forever. But the pros lose a close game, and they are affected the same
way. Don't get between them and the locker door; they'll put a dent in you,
right? So they're angry, and they're probably upset. But it doesn't last
long. Maybe a few hours. A few hours later, by the time they've had a
shower and something to eat, they're saying, "Tomorrow night we'll run them
off the court." Not next year, tomorrow night.

So the key really to quick recovery is to have something to go for right
away. I'll put this together within the next 90 days. I'll never be the
same. Instead of letting it affect you for a year, maybe even a couple of
years, try to put something together quickly. May not be the total answer,
but it's the answer for now to get you to start walking away.

One of the greatest things I learned in my studies with Earl Shoaff is life
does not give us what we need; life gives us what we deserve. You don't
reap a harvest because you need it; you reap a harvest because you deserved
it. You planted in the spring and took care of it in the summer.

My daughters would say, "I need $10." No answer. "I've got to have $10 for
school tomorrow." No answer. Then they would remember, "Daddy, how could I
earn $10?" Response: "Here's how you can earn $10." This family's got
plenty of money. I mean, the vaults here are full, but you've got to have
the magic key. And the magic key to unlock the vault here is not to get
something because you need it, but to get something because you deserve it.
It's great training for children. Frankly, it's great training for us all.
How can I begin the process of deserving? That's what Mr. Shoaff called
"personal development." It's about learning new strategies. It's like the
sailboat. The wind blows on every sailboat, but the difference in
destination is the set of the sail, not the blowing of the wind. Some winds
are contrary, some are severe, some are easy, some are gentle. So the same
wind blows on us all. The difference in where we arrive three years from
now is not the blowing of the wind, it's the set of the sail. Philosophy.
Attitude. Willingness to do the basics and the fundamentals to make a new
start, go again.

:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in