KHAS BUATMU

Thursday, March 24, 2011

Masalode..Kacang Parpu@Dal


Kebetulan malam Rabu yang lepas kelas mengaji dibatalkan jadi aku buat Masalode ini awal pagi lepas sembahyang subuh dan bawa ke pejabat ...Komennya "Sedappppppppppp...apapun memang seronok bila tengok orang makan.." Kalau tak aku sorang jelah makan kat rumah.

Masalode adalah makanana India yang sangat aku suka sebab dia kaya dengan protien dan sangat berkhasiat.
Cara membuatnya senang saja .
Bahan-bahan:
Kacang Parpu@Dal   500 gm rendam dalam 8 jam atau sebab tak perlu rebus dah.: lepastu separuh kisar bagi hancur tak yah lumat sangatlah.
Bawang besar 1 labu besar: cincang dadu
Daun kari atau potong halus ( aku tak de daun kari jadi aku guna oregano je)
Cili kering 5 tangkai: potong halus atau mesin kasar
Udang kering  1/2 cawan rendam dan kisar
garam                                     )
jintan manis                            )
jintan putih                             )
serbuk kulit kayu manis          ) semua satu sudu kecil sahaja
serbuk jintan manis                )
serbuk jintan putih                 )
garam  pandai-pandailah nak masin ke tak..
telur sebiji sahaja

Cara membuatnya.:
1.Senang tahap gaban lah.....campur semua sekali JANGAN MASUKKAN AIR LANGSUNG
2.Kepalkan bnagi padat
3. Goreng dengan minyak sederhana jgnan kuat api tak masak kat dalam

Memang sedap dan senang dan murah belanja...apa yang penting sangat berkhasiat


:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin

No comments:

Post a Comment

Luahan kasih ..sayang...cinta ANDA ....silakan!

PM NO TELEFON ANDA.....JIKA ANDA INGIN DIBANTU.

Note: Only a member of this blog may post a comment.