Apam Tapai....adalah apam kegemaran aku....aku ni memang suska makan apam..asal apam je memang aku makan dengan sambal tumis ikan bilis ke, akri kea atau apa sahaja yang berkuah...Inilah kalau dah penggemar Apam...Jadi sekarang aku dah dapatkan resepi kak Shimah...dan kali ini makan dengan Kari Ayam Siam stail....
Bahan Membuat Apam:
Tapai Nasi 2 ringgit
Gula putih 1 cawan
Air suam 4 cawam.....Blander bagi sebati
Tepung beras 1 paket (Cap bayi terbang)
Tuangkan tepung sambil kacau dan gaul rata.....simpan 6 jam di suhu bilik.
Sebelum dikukus campurkan 1/2 cawam air SPRITE ,100 Plus atau apa sahaja air berkarbonat.
Kukus
Jadi hari ini kami makan apam dan kari ayam dan memang sedap...dan tetamu terakhir , En Othman, Megat, Kak Norizan, Amirul Mukminin , Ainah dengan Diana..rezeki sapa yang langkah kanan lah..... .
:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin
Tapai nasi tu yg tapai balut dgn daun pisang tu ker?
ReplyDelete