Nama Botani : Clitoria ternatea
Famili : Leguminosae (Papilionaceae)
Pengenalan
Famili : Leguminosae (Papilionaceae)
Pengenalan
Kacang telang atau butterfly pea merupakan tumbuhan jenis kekacang. Ia adalah pokok jenis memanjat atau menjalar di atas tanah. Pokok ini dikenali dengan nama pokok bunga nasi kerabu di kalangan penduduk Kelantan kerana bunganya digunakan untuk mewarnakan nasi kerabu. Pokok kacang boleh tumbuh sehingga 9 meter panjang. Ia membiak dengan cara keratan batang atau biji benih. Bunganya berwarna ungu kebiruan dan ia mengeluarkan bunga sepanjang tahun.
Kegunaan
Bunga kacang telang biru digunakan sebagai perwarna nasi kerabu atau pulut. Is juga digunakan dalam proses mewarna mengkuang(untuk kraftangan) dan kain. Bunganya juga banyak digunakan untuk menghitamkan rambut dan menyuburkan kulit kepala. Daun pokok ini boleh digunakan untuk mendapatkan warna hijau. Buah kacang muda boleh dimasak dan dimakan. Akarnya digunakan untuk melawaskan pembuangan air kecil dan dijadikan julap. Biji kacang telang yang dihancurkan dan dijadikan serbuk digunakan sebagai julap. Jika dimakan dalam kuantiti yang sedikit, ia boleh membuka selera makan.
Daunnya dan bunganya juga dikatakan dapat mengurangkan sakit kepala. Caranya, daun atau bunganya dimasukkan dalam kain hingga membentuk bantal dan digunakan untuk tidur oleh pesakit. Bunga kacang telang yang direndam di dalam air bersih, boleh digunakan untuk mecuci mata yang disebabkan oleh mata merah. Air rebusan bunganya yang diminum boleh merawat disenteri.
Bunga dan akarnya dicampur dalam air mendidih, kemudian direbus bersama sedikit gula dan diminum dipercayai dapat merangsang haid. Daun pokok ini yang dihancurkan dan ditampal pada bisul atau jerawat dapat merawat masalah tersebut. Daun telang biru yang diremdam boleh digunakan untuk mencuci mata merah.
Kandungan dalam bahagian pokok telang biru :
Daun - alkaloid dan triterpinoid
Kulit batang dan biji - alkaloid jenis toksik.
Minyak biji - asid aralidik, linoleik, asid oleik, asid palmitik, asid stearik, sitesterol
Seluruh bahagian pokok - antosianin, sparajitin, arabinos, asid amino, asid linolenik, asid stearik, beta-sitosterol, flavonol, kaempferol, klitorin, lakton, lisin, oligosakarida, protein, ramnos, ternatin, silos.
:)ANDA INGIN SUCCESS????? Berani berubah utk kejayaan ......sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin #CounsellorCoachTrainerLecturerTeacherMotivatorWriterEntrepreneur #shikinsayang #AkuAdalahAkuJadilahDiriSendiri #BestFromNorthernSeries #AkuAnakPomenChapterHidupku
No comments:
Post a Comment