makanan sihat..kalau makan ulam selalu aweet muda... |
Try lah...sedap..:
Bahan:
asingkan isi..tulang jgn buang pula... |
1 kg ikan tenggiri/kembung(rebus ambil isi)
500 gm udang hidup (rebus isi dan kulit berasingan)
150 gm udang kering (rendam -mesin)
sekeping isi ikan kurau kering (bakar mesin)
150 gm udang kering (rendam -mesin)
sekeping isi ikan kurau kering (bakar mesin)
Bahan A: (Kisar)
20 biji bawang kecil
20 tangkai cili kering
10 biji bawang putih
1 inci halia
20 tangkai cili kering
10 biji bawang putih
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
(belacan kalau suka)
1 peket kari ikan (adabi)
10 keping asam keping
1 biji kelapa (kerisik)
1 biji kelapa (ambil santan 10 cawan)
5 batang serai (ketuk)
2 inci lengkuas (ketuk)
Daun kesum
3 batang bunga kantan
1 paket sphageti (rebus 10 minit) (tos n letak minyak zaitun spy tak melekat)
50 sen taugeh
Daun selasih/kesom
Daun selasih/kesom
Daun kemangin
Lobak merah (
Timun (buang isi/biji) racik halus
Limau kasturi
Timun (buang isi/biji) racik halus
Limau kasturi
Bunga kantan (hiris halus)
Lobak asin halus (kalau suka)
1. Sambal belacan Lmcam biasa
Lobak asin halus (kalau suka)
1. Sambal belacan Lmcam biasa
2. Sambal kicap Lcili padi+asam limau+kicap)
Cara:
1. 1/2 cawan minyak di masukkan kedalam periuk dan tumiskan serai ,lengkuas masukkan cili mesin,diiukuti dengan bawang. biarkan garing sedikit.
Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan ke dalam tumisan tadi
Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan ke dalam tumisan tadi
2. Kulit udang dan tulang ikan mesin sekali dan ambil stok (tulang buanglah..tapis guna tangan…)Masukkan air rebusan dalam bahan tumisan biladah naik minyak.
3. Diikuti dengan isi ikan, udang , asam keping, kerisik, santan, isi ikan kering dan jangan lupa rasa garam dan gulanya secukup rasa.masak sehingga semuanya sebati.(Jangan guna perasa sebab hilang rasa original ikan ngan udang)
Cara menghidang:
Pandai-pandailah nak makan….jangan lupa lagi pedas lagi kick…buat kuah awal lagi best bila makan esoknya…
Letaklagi banyak ulam-ulam lagi sedap.... |
Sedap...makan ngan sambal belacan atau sambal kicap. |
No comments:
Post a Comment