kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (215) suara hatiku (199) nikmat Allah (141) Alhamdulillah (135) cinta....kasih..sayang...hubbyku (127) ilmu (106) belajar (89) CHAPTER HIDUPKU..... (86) memori oh memori (75) Puisi/Sajak/Gurindam (72) cabar minda (70) kerjayaku (70) D'Perantauan (65) nasihat (59) berita (46) keluargaku (44) 1 entri 2 stories (41) kerjayaku...kemahiran (41) Chef Shikin...cooking skill (39) cabar diri... (39) Pergilah bercuti (36) dari seorang sahabatku (35) Mari Melancong (30) Usahawan (29) dugaan..ujian hidup (29) Siapa kau...dihatiku? (26) Motivasi diri (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) My Dreams Come True (23) pengalaman (22) sunnah (17) teratak aish (17) lucu... (16) Travel logku (15) BUKU (14) tin@teratak aish (14) Aku Adalah Aku (12) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) Tazkirah (11) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) Harilahirku....Shikin Sayang (10) USAHAWATI UTARA. (10) Best From Northern Series (9) hobi (9) PENTING (8) Terapi (8) CONTEST D'moontest (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) berkebun (7) imotivasi.com (7) kemahiran belajar. (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) Datuk Maznah Hamid (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (6) PETUA TO' NENEK (6) Pengumuman (6) Yuniarko Sukendro (6) cinta....kasihsayang... (6) lucu (6) program (6) Doaku (5) EID MUBARAK (5) I AM AGEL (5) IAB (5) IABU (5) Joke of the day (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) dari blog MITI's (5) Falsafah...fail sampah (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) Istikharahku (4) Jadilah Diri Sendiri (4) LEGASI (4) Musibah (4) Penulisan (4) Fig Colector (3) HANDMADE. (3) Hari Rayaku. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Mutiara kata.... (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) BAHAYA.... (2) CAT WORLD (2) FAKTA VS AOTA (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Majlis Perkahwinan (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) my video (2) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) DIY PROJEK (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) Kedah Negeriku (1) LABBAIK COUNSELLING AND CONSULTANCY CLINIQUE (1) MAS (1) NLP (1) PROJEK (1) Pekeliling oh pekeliling (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) SELAMAT HARI GURU (1) T (1) UB (1) al (1) kreativiti (1) pohon syurga (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Saturday, January 20, 2018

SEMBANG SANTAI TAMAN DESA BUKIT TINGGI

 
Sekarang dah tak jadi Pengerusi Jiranita sebab kesibukan jadi terpaksa mengundur diri.
 Tapi tetap menjadi AJK dan setiap aktiviti tak pernah miss lah.
 Barisan Ajk TDBT teramai dalam sejarah 84 orang
 Jamuan malam ni dua ekor kambing BBQ 
 YB Aminuddin Omar turut hadir sebagai tetamu undangan. seperti biasa Alhamdulillah dapatlah peruntukan RM20k untuk pusat aktiviti dan juga dijanjikan untuk pasang lampu jalan dekat hujung jalan.  Kita tunggulah sejauh mana janji di tepati....jangan diCAPATI udah lah.


SEMBANG SANTAI TAMAN DESA BUKIT TINGGI bersama Datuk Aminuddin Omar.
#jiranita
#tdbt
#TamanDesaBukitTinggi @ Teratak Aish, Taman Desa Bukit Tinggi,Kepala Batas, Kedah
:)ANDA INGIN SUCCESS????? Berani berubah utk kejayaan ......sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin #CounsellorCoachTrainerLecturerTeacherMotivatorWriterEntrepreneur #shikinsayang #AkuAdalahAkuJadilahDiriSendiri #BestFromNorthernSeries #AkuAnakPomenChapterHidupku

Friday, January 19, 2018

RICH ROSE RITA

Pengawal keselatan bru kat Teratak Aish. Dah lama nak bela angsa baru tahun 2018 tercapai impian. Walaupun tak dapat yg putih yang kelabupun ok jer.

Shikin beli dari anak murid SMK Jabi dulu..Mohd Khairol di Kampung Tualang. Jadilah bela tiga ekor.

Ok kita bagi nama RICH ,ROSE dan RITA.  Ala ala mat salleh lah sikit kan.  Bela angsa mengimbau kenangan zaman kanak -kanak dan zaman praktikum di Sim River dulu😍😍😍😍. Angsa memang takut dengan Shikin sebab kalau mereka kejar sil oranglah sebab Shikin pegang leher ja😝😝😝😝😝😝
Ok lah kita tengok perkembangan mrk nanti.  Bezanya bela angsa tak boleh buat teman tiduq n luah perasaan saja.
 Nanti kita makan itik angsa pula😍😍😍😍. Buat induk tu yg beli bagi poligami siap siap. Seekor jantan dan dua betina.

Welcome to Teratak Aish ....Rich Rose dan Rita.
:)ANDA INGIN SUCCESS????? Berani berubah utk kejayaan ......sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin #CounsellorCoachTrainerLecturerTeacherMotivatorWriterEntrepreneur #shikinsayang #AkuAdalahAkuJadilahDiriSendiri #BestFromNorthernSeries #AkuAnakPomenChapterHidupku

LABBAIK COUNSELLING AND CONSULTANCY CLINIQUE

 Hari ni ada yang bertanya Shikin business  apa sekarang?
Shikin:"Jual Orang!"😍😍😍😍 Sebenarnya memang orang semua pelik "Prof Shikin" ni business apa? Sebab selalu tengok ada dalam majalah, metro, majalah wanita , Apa Kata Wanita, MHI  dan duk masuk meeting usahawan bagai.
Dulu memang ada business besar sbb ditakdirkan terjerumus dlm bidang business ni sejak dari kecil lagi. Tetapi dlm tahun 2009 berlaku tragedi ngeri sampai jatuh tenggelam dalam tanah. Bukan mudah untuk bangun dan sekarang dah tahun 2018...dah 9 tahun. Dari mentor kesayangan Dato Wira Maznah Hamid hidup asyik masuk KLINIK USAHAWAN saja dari tahun 2010. Ikut saja mana DWM pergi, tetapi kekuatan untuk bangun bagai diikat batu diseluruh tubuh. Hinggalah DWM meninggal dunia hingga merajuk dia dengan Shikin.

Alhamdulillah  bersyukur sangat selalu consulted orang dan bagi semangat dekat kawan-kawan hingga mereka buka business, jadi Entrepreneur, buka rumah kebajikan, boleh keluarkan produk sendiri, pilih saluran kerjaya yg sesuai, dan yg sangat membanggakan menjana income puluhan ribu sebulan. Syukur dapat bantu kawan-kawan terutama yg sedang tercari business dan halatuju diri selepas pencen.  Tapi selalu bagi Consultation FREE  sahaja dan ada yg berbayar dengan kadar rendah saja. Tak letak harga. Hehehe ala ala Tok Guru saja.πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰ Kadang kadang tu dapat jemputan untuk Program Motivasi , Klinik Kaunseling dan Klinik Keusahawanan. Itulah kenapa Shikin jawap JUAL ORANG.

In sha Allah ada rezeki Shikin akan buka OFFICE sendiri untuk membantu masyarakat sekeliling dalam Klinik Kaunseling&Konsultansi @Labaikk Counselling & Consultancy Clinique.
Sekarang kalau buat pun secara persendirian shj. Kalau warga KPM boleh datang waktu pejabat di pejabat sahaja tetapi kalau bukan warga selalunya jumpa di luarlah.
Doakan 2018 pejabat akan segera dapat buka dan mudahkan urusan semua.
AameenYaRabbalAlameen
CrNAS@iabu

#CounsellorCoachTrainerLecturerTeacherEducatorMotivatorWriterEntrepreneur
#AkuAdalahAkuJadilahDiriSendiri
#AkuAnakPomenChapterHidupku
#shikinsayang
#LabbaikCounsellingNConsultancyClinique
#LabbaikCNCC
#BestFromNorthenSiries
#ssfg
#crnas
#crnash
p/s: Semua bahan yang diterbitkan adalah untuk perkongsian minda sahaja tidak boleh digunakan untuk tindakan mahkamah.Terima kasih:)ANDA INGIN SUCCESS????? Berani berubah utk kejayaan ......sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin #CounsellorCoachTrainerLecturerTeacherMotivatorWriterEntrepreneur #shikinsayang #AkuAdalahAkuJadilahDiriSendiri #BestFromNorthernSeries #AkuAnakPomenChapterHidupku

Wednesday, January 17, 2018

Bila Shikin Menulis di Media Sosial...JOM FOLLOW SHIKIN

Shikin ni di kategorikan orang yang banyak bersosial dengan media sahaja sebab banyak menulis. Sebenarnya ada banyak jenis penulisan di media sosial, kita mulakan dengan penulisan status atau apa-apa jenis penulisan di media sosial milik hampa termasuk juga di blog dan sebagainya. Kita kena tahu supaya kita dapat sesuaikan apa yang nak kita tulis mengikut masa yang betul. Lazimnya, kita akan tulis posting pendapat di media sosial untuk berkongsi rasa hati kita.betul tak ? selalu juga, kita buat posting dengan penuh emosi sehinggakan bila kita baca pun, rasa apa yang penulis tu rasa. Ini memang hebat.

Cumanya kena berhati-hati .

Kita bila nak buat penulisan atau nak komen apa-apa di media sosial, pastikan yang pertama jaga akhlak dan adab. Tok sah  rasa diri tu betul sehingga membelakangan adab. Orang melayu sekarang ni dah hilang adab , apa yang depa rasa , terus ja depa buat. adoooiiiii susah macam ni..... sebab itu kalau hampa perasan di media sosial ni penuh dengan kebencian.

Tak banyak benda positif yang orang nak ambil port. sedarlah dan belajar lah jaga adab ya.

Bayangkan masa depan lepas ni macam mana. ya ,hampa  dah nampak makin ramai yang akan tak ada adab lepas ni. pastikan yang hampa  tak masuk dalam golongan tu ya.

Post komen pendapat tapi sinis. dalam bahasa mudahnya adalah kecaman. haa ramai buat benda ni dengan alasan nak tunjukkan kebenaran padahal cara hampa tu salah. ada cara yang lebih baik dari bergaduh dengan kecaman tu. bila orang yang dikecam ajak berdebat dan sebagainya, boleh pulak hampa hide akaun. nampak sangat pengecut. ramai kecam,..lepas tu tak mau mengaku salah. ish - ish.. . kurangkanlah penulisan yang berbentuk macam ni. guna saluran betul. kalau tak mau benda buruk berlaku dekat hampa, guna cara yang betul. kalau tidak , free- free ja kena saman.
Shikin ada banyak page dalam FB sebab zaman berbusiness online ...tapi follower taklah banyak ....sebab tak rajin duk invite orang LIKE.
Shikin pun suka juga tulis blog ni. Dah 8 tahun terjebak. Menjadi seorang blogger merupakan satu impian bagi yang berminat menulis. Anda hanya menulis di blog dan memberi manfaat kepada orang lain melalui penulisan boleh di kategorikan sebagai blogger. Hampa tahu ! ramai yang mula jadi blogger dan lama-lama hanyut hilang entah pi mana. Berapa ramai saja yang mampu kekal dalam dunia blog. jadi hampa nak tau tak bagaimana nak jadi seorang blogger ?



Kalau teringin nak jadi bloger boleh pi kat LIN sahabat blogger ni.....tekan ja pi baca kat situ
http://www.kataubaid.com/2017/05/bagaimana-menjadi-seorang-blogger-jom.html

Kalau rajin mengarang dan menulis ...inilah masanya untuk meluahkan idea dan buah fikiran dalam kepala...tapi kalau tak pandai menulis tak ada masalah....belajar teknik COPYWRITING dari 
http://azizanosman.com/teknik-copywriting-di-media-sosial/


Kalau Rajin tu Jom lah tolong pi LIKE 
Pages Shikin
dan rajin rajinlah follow blog 

:)ANDA INGIN SUCCESS????? Berani berubah utk kejayaan ......sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin #CounsellorCoachTrainerLecturerTeacherMotivatorWriterEntrepreneur #shikinsayang #AkuAdalahAkuJadilahDiriSendiri #BestFromNorthernSeries #AkuAnakPomenChapterHidupku

SEKALUNG BUDI ;AKU ADALAH AKU : JADILAH DIRI SENDIRI

 Alhamdulillaahirabbil ‘Aalamin dipanjatkan kepada Allah SWT kerana dengan rahmat dan hidayahNya jualah saya dapat menyelesaikan penulisan buku ini. Selawat dan salam juga diaturkan kepada Nabi Muhammad SAW  . Seinfiniti terima kasih saya ucapkan kepada semua pihak terlibat dalam penerbitan buku Aku Adalah Aku; Jadilah Diri Sendiri ini. Buat seluruh keluarga yang tercinta, saya dedikasikan buku ini buat mak dan ayah saya Hjh Siti Esah Binti Mohamad dan Hj Shahrom Bin Rahim. 
 Saya mahu mengambil peluang ini untuk merakamkan jutaan terima kasih yang ikhlas adik beradik dan ipar; kakak Normishah& Abu Bakar dan adik-adik saya Noorhayati& Padil, Shahnon&Rohani, Shahril&Noor Aziah dan Shahrizal&Rahayusniza atas kasih sayang ,bimbingan, tunjuk ajar, kritik dan kesabaran serta pengertian mereka dalam menggalakkan saya sepanjang penyelesian projek buku ini.
 Terima kasih juga dirakamkan kepada anak-anak buah Muhammad Shahir Firdaus, Nur Afiqah Shahirah, Siti Aisyah Humaira’, Nur Izzati Nazirah, Nur llyana Syuhada, Muhammad Alif Haikal, Muhammad Shahriz Aiman, Nur Shamimi Balqis, Nur Atikah Shuhada, Nur Syahida Safiyya, Shahriz Ridzwan, Nur Anis Sofia, Muhammad Aniq Aisy, Nur Aisyah Syafiah, Muhammad Aqil Danish dan anak bonda Abdullah Abbas yang menjadi sumber inspirasi penulisan buku ini
 Terima kasih kepada mentor-mentor kekayaan saya Datuk Wira Dr Maznah Hamid yang selalu menggalakkan saya dalam bidang penulisan sepanjang hayatnya. Tidak lupa buat Muhammad Ilyas Said Jamil, Irfan Khairi, Dr Azizan Osman, Aaishah Latif, dan juga rakan USAHAWATI UTARA yang sentiasa menjadi pemangkin motivasi diri. 
 Terima kasih buat semua bekas pensyarah, guru-guru dan anak didik saya yang banyak memberikan motivasi sepanjang kita bersama dari sekolah rendah hinggalah sekarang di Institut Aminuddin Baki Cawangan Utara yang tak dapat disebutkan namanya satu persatu.


 Sekalung budi kepada semua rakan-rakan penyumbang ruangan SUCCESS STORIES FROM MY FRIENDS yang sudi berkongsi kisah kejayaan mereka. Ucapan penghargaan ini juga saya tujukan kepada rakan-rakan yang banyak memberi peringatan terhadap setiap apa yang saya telah alpa. Rakan-rakan Kaunselor, Guru dan Pensyarah sepanjang perkhidmatan 25 tahun ini. Mereka membantu saya dengan menjawab setiap pertanyaan yang saya utarakan kepada mereka. 

 Akhir madah, saya mengucapkan terima kasih kepada mereka yang terlibat secara lansung atau sebaliknya dalam pembikinan buku AKU ADALAH AKU: JADILAH DIRI SENDIRI ini.
Sekalung kasih buat Anda yang membeli dan sudi membaca buku ini dan semoga Anda mendapat manfaat dari perkongsian ini.

Terima kasih dari Shikin Sayang.
:)ANDA INGIN SUCCESS????? Berani berubah utk kejayaan ......sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin #CounsellorCoachTrainerLecturerTeacherMotivatorWriterEntrepreneur #shikinsayang #AkuAdalahAkuJadilahDiriSendiri #BestFromNorthernSeries #AkuAnakPomenChapterHidupku

Tuesday, January 16, 2018

TRAVELOGKU IMPIAN YANG MENJADI KENYATAAN

Alhamdulillah dengan nikmat yang Allah SWT telah berikan buat diri ini.  Hari ini saja buka Google Maps tengok kembali tempat tempat yang telah dijejaki dan bakal dijejaki. Semoga Allah SWT limpahkan rezeki buat Shikin menyelesaikan urusan keluarga dan memenuhi impian Shikin untuk menghantar semua ahli keluarga menunaikan Haji.
Kadang-kadang orang menganggap Dream Big ni sesuatu yang mustahil tetapi hakikatnya kita perlu ada impian dan jangan takut untuk berimpian. Tepuk dada tanyalah iman setiap impian pasti akan menjadi kenyataan.
Setiap hari dalam solat kita , membaca doa kita sentiasa doakan untuk masuk ke syurga dan dijauhkan dari api neraka. Apakah kita terlalu berimpian besar untuk masuk ke syurga?  Ya kita Dream Big untuk ke syurga tetapi hakikatnya kita juga perlu berusaha untuk ke syurga Allah SWT.  Kita tidak boleh berputus harapan untuk meraih cinta Allah SWT. Dalam masa yang sama kita terus berusaha untuk memenuhi syarat-syarat untuk mendapat syurga Allah SWT itu.
Maka dengan itu janganlah kita takut untuk berimpian. Impian Shikin kali ini in sha Allah jika umur panjang Shikin nak lengkapkan perjalanan ke 50 dalahm Travelog Shikin sebelum mencapai umur 50 tahun. In sha Allah.
In sha Allah nak juga balik ke Pakistan melawat keluarga di sana.  Kalau Allah SWT izinkan SHikin nak pergi ke Kashmir India dan Pakistan melihat keindahan ciptaan Allah SWT yang menjadi rebutan.
Indonesia, Tahiland, Brunei, Singapore dan China ni dah macam kampung sendiri . In sha Allah akan menyusun langkah ke sana bercuti sambil tenangkan fikiran.

Selain dari itu inilah impian Shikin...untuk melengkapkan journey ke Balkan :

Balkan Peninsula  


The Balkan Peninsula, as defined by the SočaVipavaKrkaSavaDanube border.

The Peninsula's most extensive definition, bordered by water on three sides and connected with a line on the fourth
The Balkan Peninsula is surrounded by the Adriatic Sea to the west, the Mediterranean Sea (including the Ionian and Aegeanseas) and the Marmara Sea to the south and the Black Sea to the east. Its northern boundary is often given as the DanubeSava and Kupa Rivers.[21][22] The Balkan Peninsula has a combined area of about 470,000 km2 (181,000 sq mi) (slightly smaller than Spain). It is more or less identical to the region known as Southeastern Europe.[23][24][25]
From 1920 until World War II, Italy included Istria and some Dalmatian areas (like Zara, today's Zadar) that are within the general definition of the Balkan peninsula. The current territory of Italy includes only the small area around Trieste inside the Balkan Peninsula. However, the regions of Trieste and Istria are not usually considered part of the Balkans by Italian geographers, due to their definition of the Balkans that limits its western border to the Kupa River.[26]
Share of land area[27] within the Balkan Peninsula by country by the Danube-Sava definition:
Entirely within the Balkans:
Mostly or partially within the Balkans:

Balkans 

The abstract term "the Balkans", unlike the geographical borders of the Peninsula, is defined by the political borders of the states composing it. The term is used to describe areas beyond the Balkan Peninsula, or inversely[clarification needed] in the case of the part of Italy in the Peninsula, which is always excluded from the Balkans and as a totality is generally accepted as part of Western Europe and the Apennines.
According to the EncyclopΓ¦dia Britannica, the Balkans are usually said to comprise AlbaniaBosnia and HerzegovinaBulgariaCroatiaKosovo,[a] the Republic of MacedoniaMontenegroRomaniaSerbiaSlovenia, while Greece and Turkey are often excluded (depending on the definition), and its total area is usually given as 666,700 square km (257,400 square miles) and the population as 59,297,000 (est. 2002).[29]
According to an earlier version of the Britannica, the Balkans comprise the territories of the states of Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Greece, Kosovo,[a] the Republic of Macedonia, Montenegro, Serbia, Slovenia and the European part of Turkey; it notes Turkey as a non-Balkan state and the inclusion of Slovenia and the Transylvanian part of Romania in the region as dubious.[30]
Inclusion of Balkan states in other regions:

Western Balkans 


Western Balkan countries – AlbaniaBosnia and HerzegovinaCroatiaMacedoniaMontenegro, and Serbia. The partially recognized Kosovo is also demarcated. Croatia joined the EU in 2013.
The institutions of the European Union have defined the "Western Balkans" as the Balkan area that includes countries that are not members of the European Union, while others refer to the geographical aspects. [63][64][65][66][67][68][69][70][71][72] The Western Balkans is a neologism coined to describe the countries of "ex-Yugoslavia (minus Slovenia) and Albania".[73] Thus, the region includes: Serbia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Kosovo, Macedonia and Albania.[65][66][67][68][69][70][71][72] Each of these countries aims to be part of the future enlargement of the European Union and reach democracy and transmission scores but, until then, they will be strongly connected with the pre-EU waiting program CEFTA.[74] Croatia, which was considered to be part of the Western Balkans, joined the EU in July 2013.[75]

:)ANDA INGIN SUCCESS????? Berani berubah utk kejayaan ......sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in