koleksi peribadi dikongsi bersama insan2 disayangi

kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (212) suara hatiku (198) nikmat Allah (140) Alhamdulillah (127) cinta....kasih..sayang...hubbyku (127) ilmu (102) belajar (87) CHAPTER HIDUPKU..... (80) Puisi/Sajak/Gurindam (72) memori oh memori (72) kerjayaku (69) D'Perantauan (65) cabar minda (63) nasihat (58) keluargaku (42) Chef Shikin...cooking skill (39) kerjayaku...kemahiran (39) berita (38) cabar diri... (37) Pergilah bercuti (35) 1 entri 2 stories (34) dari seorang sahabatku (32) Mari Melancong (30) dugaan..ujian hidup (29) Usahawan (28) Siapa kau...dihatiku? (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) My Dreams Come True (21) pengalaman (21) Motivasi diri (19) sunnah (17) lucu... (16) teratak aish (15) Travel logku (13) tin@teratak aish (13) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) Tazkirah (11) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) Harilahirku....Shikin Sayang (9) PENTING (8) CONTEST D'moontest (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) Terapi (7) berkebun (7) hobi (7) imotivasi.com (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) PETUA TO' NENEK (6) Yuniarko Sukendro (6) kemahiran belajar. (6) program (6) EID MUBARAK (5) I AM AGEL (5) IAB (5) Joke of the day (5) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (5) Pengumuman (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) cinta....kasihsayang... (5) dari blog MITI's (5) lucu (5) Falsafah...fail sampah (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) Istikharahku (4) LEGASI (4) Musibah (4) Datuk Maznah Hamid (3) Fig Colector (3) HANDMADE. (3) Hari Rayaku. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Mutiara kata.... (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) CAT WORLD (2) Doaku (2) FAKTA VS AOTA (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Majlis Perkahwinan (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) my video (2) BAHAYA.... (1) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) Pekeliling oh pekeliling (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) SELAMAT HARI GURU (1) T (1) UB (1) al (1) pohon syurga (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Thursday, April 26, 2012

Jangan Silap Teka...atau salah sangka...


 Bercerita tentang peluang perniagaan, semua orang tahu key ingredient untuk mana2 bisnes ialah produk, servis, target market, modal dan berapa pulangannya .

Kelima-lima faktor ni penting sangat untuk memastikan bisnes yang kita nak buat sentiasa makmur dan berkembang maju. Kalau tersilap venture bisnes, kita rugi masa, wang dan tenaga. Jadi first off sebelum nak memulakan apa-apa bisnes kita mesti nak tahu dulu KELEBIHAN BISNES tu.

KELEBIHAN BISNES PREMIUM BEAUTIFUL .........


 Jom kita lihat apa dia yang best sangat pasal bisnes Premium Beautiful ni:

1. Korset Premium Beautiful ni ada LIFETIME WARRANTY. Maksudnya any kerosakan pada set tu dijamin boleh direpair secara PERCUMA seumur hidup. Now, who doesn't love free stuff right?


2. Korset PB ni ada feature kesihatan yang sangat menarik iaitu benefit dari Far Infra Red rays. Seumpama disinari dengan matahari pagi badan kita seandainya kita pakai korset ni. Sebab tu bila kita pakai long term, not only badan kita tak sloppy, tapi berat badan terkawal ( and most cases berat badan berkurangan!), lebih bertenaga untuk buat kerja, proses nyahtoksin berlaku dengan efisyen just by wearing the corset, sakit belakang pun hilang, sakit gastrik pun hilang, sakit senggugut pun hilang.. dannn yang paling penting of course badan kita rasa sihat dan cantik. Keyakinan pun bertambah. KEYAKINAN YANG TAK DAPAT DIBELI DI KEDAI ya.. only with Premium Beautiful you can have this confidence level yang luarbiasa!

 3. Konsepnya mudah saja~Feel it, wear it, love it, share it! Senang bagi orang pompuan untuk buat bisnes korset Beautiful ni..Konsep ni kan senang je nak apply, kita jadi pengguna dan kita rasa kebaikannya pada badan kita! Dan selepas sebarkan kebaikannya. Now daripada bergosip tentang benda yang tak mendatangkan faedah, better kita bergosip tentang benda yang boleh buat duit (and also mendatangkan pahala) betul tak? Memang nampak pattern berbual pun akan berubah lepas pakai Beautiful.. daripada jumpa kawan-kawan cerita pasal orang lain atau kata orang omong kosong la dah jadi cerita pasal perubahan-perubahan yang berlaku kat badan kita lepas pakai Beautiful..share kebaikan korset hebat ni dengan sesiapa sahaja kerana kebaikannya boleh dinikmati oleh sesiapa sahaja.. AMAT MUDAH nak buat bisnes korset ni- just SHARE pengalaman kita dengan orang lain- that's all!

Add caption
 4. Kita menjual produk bertaraf SUPERBRAND! Superbrand ni by invitation je tau! And nak melayakkan diri pun kena penuhi kriteria 'best in Quality and best number of satisfied customers'.. jadinya jika Premium Beautiful dapat pengiktirafan Superbrand ni, makanya ternyatalah PREMIUM BEAUTIFUL IS THE BEST IN QUALITY AND HAS THE HIGHEST NUMBER OF SATISFIED CUSTOMERS! So dengan korset ni tak perlu risaukan elok ke tak elok workmanshipnya ke apa, yakin dengan pengiktirafan ni then senang nak buat bisnes *wink!* ;)

5. Korset Premium Beautiful ni hanya ada satu warna sahaja- HITAM. Hitam itu menawan dan sexy. JUST ONE TYPE ONLY! Sangat senang dahhh.. tak perlu keluarkan pelbagai katalog kasi pelanggan pilih.. no no no! All we need to do is just ambil ukuran badan client and padankan dia dengan set dia- DONE!




6. Market, market, market! Perempuan kat dunia ni yang amat banyakk.. susah ke nak jual baju dalam ni kat depa? Itu pasal la bukan jantina usahawan yang penting, jantina pengguna kita yang penting!! Kalau kaum perempuan di dunia ni dah kategori pupus, haaa then masalah la bisnes korset kita..kan?

7. Syarikat yang kukuh, yang boleh memberi bonus kepada kita setiap bulan tanpa gagal! Bonusnya pulak dalam lingkungan 4 angka ke berapa berapa yang kita nak! Gandakan usaha, maka bonus pun berganda-ganda! Bonus ni confirm setiap bulan dalam 10-12hb masuk akaun kita. SETIAP BULAN. Bukan setiap hujung tahun ya!

 8. Bisnes korset Premium Beautiful ni TAK PERLU BUKAK KEDAI, TAK PERLU GAJI ORANG, TAK PERLU BAYAR BIL! Office kita di mana jua client kita berada. Setting tak perlu formal seperti kat regular office, it could be at a shopping complex, at a client's house, practically anywhere yang convenient! Tak terikat dengan sewa or installment space bulan-bulan.. bagus kan? Bisnes yang berpotensi tinggi tapi officeless! 


9. BUDAYA KERJA BERKUMPULAN. Dalam bisnes ni, kita tak rasa keseorangan. In fact, pemimpin-pemimpin yang dah berjaya dalam bisnes ni ( and of course lebih dulu makan garam dari kita) bermurah hati dan bertanggungjawab sangat orang-orangnya untuk mendidik, mencanai kita orang baru dalam bisnes korset supaya menjadi macam mereka, dapat mencapai apa yang mereka capai. TAK ADA ISTILAH KENA TINGGAL DENGAN UPLINE DALAM BISNES NI YA! Kita maintain contact dengan pemimpin yang jauh mahupun dekat sebab semua orang tahu COMMUNICATION IS THE KEY TO A SUCCESSFUL GROUP ENDEAVOUR! Kalau tak berhubung dan berkomunikasi, macam mana nak dapat apa-apa, betul tak? Now ada macam-macam medium- FB, Whatsapp, Skype, even standard messaging pun boleh guna untuk discuss pasal bisnes. Kalau kita take ownership of our business, of course kita akan gunakan segala apa medium yang ada untuk make sure bisnes kita berjaya. Jarak bukanlah suatu isu! And certainly bila buat any business pun, alasan untuk buat sesuatu kena letak ke tepi. And nak buat apa pun ada orang guide kita, kita takkan susah dalam bisnes ni kerana tiada bimbingan, tapi susah hanyalah sebab mungkin kita tiada tindakan.

10. BUSINESS MODEL YANG ADIL DAN SAKSAMA DAN MENTORING SYSTEM YANG EFISYEN!
Maksudnya kat sini, sesiapa yang bergiat dalam bisnes Premium Beautiful ni, dia akan mendapat faedahnya dari syarikat. Bukan sebagai sleeping partner ya! Kalau nakkan kejayaan, kenalah bersedia untuk berusaha bersungguh-sungguh. Serius dan profesional dalam menjalankan bisnes ni. Bila kita bermula dari bawah, kita jadikan mereka yang dah berada di puncak bisnes sebagai role model kita dalam bisnes. Kenapa? Sebab mereka lebih dahulu melalui liku-liku yang bakal kita lalui, mereka terlebih dahulu buat apa yang kita bakal buat. Yang paling menguntungkan ialah apabila kita berada di landasan yang betul, yakni di bawah KUMPULAN YANG BETUL, kita akan mendapat advantage yang besar untuk maju di dalam bisnes. Kita ada S-CDM Safiah Yusop dan CDM Jamsari dan ramai lagi CDM2 hasil bimbingan dan didikan mereka yang akan membimbing kita dari langkah meniarap, merangkak, berdiri, berjalan dan terusss berlari dalam bisnes ni. Percayalah, none of these people berkelakuan sombong dengan kita orang baru dalam bisnes. In fact, kita masih boleh berhubung dengan mereka, masih boleh set appointment dengan mereka untuk berbincang mengenai strategi dan motivasi bisnes, masih boleh bersalam bertegur sapa bila bertemu, berkongsi gambar di Facebook..approachable. Jika kita rapat dengan pemimpin, maka lagi mudah kita nak serap ilmu macam mana nak berjaya daripada mereka.

There you go- 10 sebab why you should take the opportunity to venture into this business.
sumber...www.evaherza,com

PELUANG KE GUANGZHOU PERCUMA MENANTI ANDA!! jom join kita
0134234100



:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Monday, April 9, 2012

NOTA SERAH TUGAS


Hari  ini  sepetang  melengkapkan  NOTA SERAH TUGAS yang perlu di isi   (Isikan dalam 3 salinan)

KANDUNGAN NOTA SERAH TUGAS


Bil
Perkara
Semakan
Catatan
Surat Penyerahan & Akuan Terima




Senarai Tugas Jawatan




Kedudukan Terakhir Tugas-Tugas Yang Belum Selesai




Senarai Harta Benda & Peralatan Pejabat




Kedudukan Kewangan/Akaun dll.




Fail Meja.




Manual Prosedur Kerja.




Laporan Aktiviti Tahunan (1 2010-2012)




Fail Mentor Mentee




Hal-hal lain.





 Hahahaha  semuanya  belum  complete  lagi!!!!!!!!!
 Kenangan  yang  indah...
 Kesian kat  adikku Rudy
 Luka parah........
 
 Mhmmmm  enjoy.........
 Mili  merawat  tangan aku...
 
 6 jahitan  menjadi  kenangan.........

 Luka  di tangan nampak parutnya...luka di hati hanya Tuhan yang  mengetahui....

:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Packing barang...pindah...balik ke KEDAH

 Semua  barang-barang  dah  siap  pack  dan  sebahagian dah  di  pos.  Perbelanjaan pos  macam  biasalah  ditanggung  sendiri. Tadi  dah  pos sebahagian.
Upah  wrapping  je  dah RM70 untuk  tujuh  buah  beg semuanya pakaian.
Pos  tadi  RM594.oo
mhmmm Fasa  1 dah  beres...
 Fasa  2:
Barangan elektrik  dan juga  buku-buku  serta  periuk..
Semua ada tiga  kotak  sahaja.
Aduh  bantal  dan tilam  nampaknya  let go  je..Bantal  sebiji  RM80.oo aduh  bazir  betul..
Nak  bawa  balik?  or  Tidak?
Pos  saja...
 Untuk bagasi  hanya ambil 40  kg  saja.  semuanya  barang-barang  yg  ter  akhir  sahaja..
Mhmmm  belanja  pos  dan  bagasi  sahaj  RM1000.00  dan  ini tak  termasuk tambang kapal  terbang.
Inilah  adatnya  kalau  berpindah  tak  cukup  haul..tapi  aku  perlu  balik  sebab  di Labuan bukan tempat  aku...

Barang-barang  yang  terpaksa  di jual:
1.Mesin  Basuh Samsung 9 kg
2. Peti Sejuk 1 pintu
3. Dapur
4. Pinggan mangkuk  clay pot  aku  huhuhuhu
5. Stock makanan  mentah  yg  masih  ada  untuk  tempoh  tiga  bulan...

Apapun  aku  perlu  uruskan sebelum aku  balik. 14hb April 2012 flight  pukulm 10.25 pagi Labuan ke Kuala Lumpur.

:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

Sunday, April 8, 2012

8 APRIL 2012...AL FATIHAH

AL FATIHAH  
BUAT  IBUKU  
HJH  SITI ESAH  MOHAMAD..

 "Ya Allah, sampaikanlah seumpama pahala bacaanku kepada roh emak... Ya Allah, ampunilah dosa-dosanya, kasihanilah dan sejahterakan dia, maafkanlah kesalahanya, muliakanlah kedatangannya, lapanglah kuburnya dengan rahmat-Mu, wahai Tuhan yang Maha Pengasih... "-Kami semua akan sentiasa mengingati & merindui emak...

Emak  yang sentiasa  aku  rindui..bu...
Berderai air mataku tatkala aku membaca Yasin untukmu,
Jatuh bercucuran bak hujan di saat aku mengenangkan pengorbananmu,
Belum sempat aku membalasnya takdir telah menjemputmu pulang terlebih dulu,
Dikau pergi saat aku masih perlukan belaianmu.
Emak...
Ku kirimkan sebaris doa senada kasih sayangku,
Tidak terbanding kasihmu bak seluas langit membaluti bumi nan kedinginan,
Pergimu dengan keredhaan bersatu dalam kehilangan dipandangan sepiku,
Anakmu di dunia ini akan meneruskan perjalanan bersama pesan dan amanahmu.
Emak...
Betapa aku amat merindui dirimu yang telah lama lena dalam pembaringan,
Setiap belaianmu tika membesarkan aku bersemadi kukuh dalam hatiku,
Syahdu dan pilu rasanya berjauhan darimu walau bukan itu pintaku,
Aku redha dan ikhlas dalam langkahmu menuju ILLAHI.
Emak...
Walau seketika anakmu alpa,
Kasihmu sentiasa menjadi ingatan abadi bagi diriku,
Membawa hidayah keinsafan seorang anak,
Dalam menjalani kehidupan duniawi.
Emak.
Bersemadilah dengan aman,
Semoga rohmu diberkati Yang Esa,
Doaku tidak pernah kering meniti bibirku buatmu sentiasa,
Dikaulah ibuku di dunia dan akhirat.
 Kenagan mak  bersama Mak Chaq  Piah  semasa nak  hantar  Yati  belajar  ke Manchester 1992
 Bersama Mak Chak Zauyah dan arwah Pak Chak Osman yg  terlalu  banyak  berbakti  kepada  kami.
 Mak  bersama adik kesayanganya Tan Zahari

:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin