koleksi peribadi dikongsi bersama insan2 disayangi

kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (206) suara hatiku (197) nikmat Allah (137) cinta....kasih..sayang...hubbyku (125) Alhamdulillah (107) ilmu (97) belajar (87) CHAPTER HIDUPKU..... (77) memori oh memori (71) Puisi/Sajak/Gurindam (70) kerjayaku (68) D'Perantauan (65) cabar minda (63) nasihat (53) keluargaku (42) Chef Shikin...cooking skill (39) berita (37) cabar diri... (36) Pergilah bercuti (35) kerjayaku...kemahiran (32) Mari Melancong (30) Usahawan (28) dari seorang sahabatku (27) 1 entri 2 stories (25) Siapa kau...dihatiku? (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) dugaan..ujian hidup (22) My Dreams Come True (21) pengalaman (20) sunnah (17) Motivasi diri (16) lucu... (16) teratak aish (15) Travel logku (13) tin@teratak aish (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) art theraphy (11) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) Harilahirku....Shikin Sayang (9) PENTING (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) berkebun (7) santapan telinga (7) CONTEST D'moontest (6) DOA TERAKHIR 39 (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) PETUA TO' NENEK (6) Yuniarko Sukendro (6) hobi (6) program (6) I AM AGEL (5) Joke of the day (5) Pengumuman (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) Tazkirah (5) cinta....kasihsayang... (5) dari blog MITI's (5) kemahiran belajar. (5) lucu (5) EID MUBARAK (4) Falsafah...fail sampah (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) LEGASI (4) Musibah (4) Terapi (4) UCAPAN (4) Datuk Maznah Hamid (3) Fig Colector (3) HANDMADE. (3) IAB (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Mutiara kata.... (3) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) imotivasi.com (3) CAT WORLD (2) FAKTA VS AOTA (2) Hari Rayaku. (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Majlis Perkahwinan (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Video ku (2) my video (2) BAHAYA.... (1) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) Pekeliling oh pekeliling (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) Tinteratakaish (1) UB (1) al (1) pohon syurga (1)
Semoga Bahagia Selalu Ameen....

Friday, October 26, 2012

CHAPTER 24; Menyambung pelajaran di UPMT

with  my beloved Mom...miss her much
Antara  CINTA dan CITA CITA........itulah  pilihan yang aku  ada..walaupun aku pendamkan segal;a cinta dlam  benak hatiku apa  yang penting selepas kakak  sulongku dan adikku  pulang dari UK ...aku  berazam meneruskan perlajanan hidupku...aku  terus  memandang  kehadapan...aku  memohon untuk sambung pelajaran setelah  mengambil STPM dan juga  dengan semangat sahabatku Nor Hasni yang sama sama mengajar di sekolah  SK Seberang Nyonya.
my lovely BoSS  yang  banyak bagi semangat
Semasa  menjadi  guru  di sekolah  banyak aku  belajar...suka...duka...cinta...dan  cita-cita..Syukur alhamdulillah  dengan pengalaman yg  diberikan oleh Allah Taala...

Ingat lagi  macam  mana aku  sering di fitnah  dengan guru besar  aku yg  baik  hati  yang  jujur  dalam  membimbing aku sebagi  seorang staf  beliau dan juga  sebagai seorang  adik. Guru Besar  aku  banyak  membimbing aku  mengenal dunia IT  dan juga  memberi  peluang untuk memperkembangkan diri.

Tunjuk ajar dan ilmu yang dicurahkan sangat membantu bila  aku  menyambung pelajaran di IPTA... Ingat lagi ketika itu Cikgu Hamdi banyak  memberi semangat untuk sambung pelajaran...akhirnya  aku dengan Hasni  ambil  keputusan isi  borang STPM dan kami ambil exam  dan dapat  3P 2R  hahahahaha
Hj Hamdi Ghazali Guru Besar  kat SK Seberang Nyonya
Kami  berdua  menyahut  cabaran dan  memohon sambung belajar  dan semasa tu kami  memilih UPm sebagai destinasi  pilihan pertama:
Aku  memohon utk  Sains Sukan  sbg pilihan pertama
manakala Hasni  cikgu Bahasa Inggeris  memohon TESL..Alhamdulillah  kami  berdua  dapat  Tawaran masuk UPM tapi  aku   je  yg  dapat  tambahan satu  lagi huruf kat  belakang UPMT...di Terengganu  maka  terpisahlah kami  berdua..tapi  kami  bertekat akan bergelar  Siswazah...kami  mendaftar pada 11.06.1996 ..Bergelarlah Mahasistua...pada usia  25 tahun.
Nor Hasni Mohamad sahabat ku yg banyak  bg semangat dan sama sama berjuang ambil STPM dan isi borang sama sama.
Masuk universiti  jadilah  pelajar  yang cerdik dan memang  corodek  pun sebab dapat  Sijil Dekan setiap  semester.....
time  di UPMT  memang agak  rock  sikit.....hahaha n blues  too!!!
 Kebebasan  otak  fikiran masa  bergelar  student  .....kenal  berbagai  gelagat  manusia  ..Di  sini  mengenal  erti  manusia  dan  mengenal  erti  persahabatan...percintaan...perpisahan..permusuhan...hasad  dengki dan  apa  yang  penting  semasa di Universiti  pengalaman hidup  sangat  berharga.. jatuh  ...bangun dalam  bergelar Mahasiswa...
Laut  ...air  ..itulah  hidupku........
UPMT  bersisiran pantai.. jadi  aku  bagaikan  pulang ke pangkuan nature  hidupku  yang tak  dapat  dipisahkan dengan laut...pantai.tapi  apa  yang penting  setiap   hari  boleh  dikatakan  berjalan ditepi  Laut China selatan sambil  menghirup udara  segar dan menuis bait  bait  puisi  rindu....hehehe  yg  seronoknya  ketika  di  Universiti  dunia  percintaan yang tak  boleh  dilupakan...  bercinta  dengan   buku dan juga  ketika  ini  Abang pullang dalam diari  hidup aku..beremail...bertelefon setiap  hari...memang  indah  hidup dlm percintaan ....akhirnya aku berjaya dapat Sejil dekan setiap  semester sebab ada pembakar semangat.
  
HEBAT........lima semester menerima ANUGERAH DEKAN....yg  sangat  digilai  semuahehehe
Terima kasih CAJ@ Abang Long Rosli yang  banyak  membantu aku  belajar  di UPMT, Sahabatku Halawiah..adik adikku  Eshah, Salhasniza, Lenny, Shiqin, Liza ,dll  yang  banyak  mengajar  erti  kehidupan di kampus.  Paling ku hargai  pengalaman  bersama  adikku Hashimi,. Prof kesayanganku Prof Sham, Pak Din, Dr Sha(Saharudin Datok Omar) dan juga Razaruddin yang   mengajar  aku  erti  kasih sayang kesetiaan  dan  ketaatan kepada Allah SWT..aku  bergelar mahasiswa dalam  bachelor Pendidikan bimbingan Dan kaunseling dan Alhamdulillah  aku  lulus  cemerlang.
TULISAN AYAH .....yang menjadi  sumber inspirasiku dlm  mengejar IMPIAN HIDUPKU
Semasa belajar aku  juga  berpeluang  menunaikan umrah  dan memang  mengejutkan semua  orang  bila  tiba tiba aku hilang selama sebulan kerana tak datang kelas..mana ada orang ambil cuti sendiri pergi  menunaikan UMRAH..terima kasih para  sahabat yg  membantu aku dan walaupun x attent kelas sebulan aku lulus cemerlang 3.67  semester keempat.

Syukur Alhamdulillah aku  bergelar siswazah   juga  akhirnya.....
:)ANDA INGIN SUCCESS????? HUBUNGI SHIKIN 0134234100 ...sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in