koleksi peribadi dikongsi bersama insan2 disayangi

kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (207) suara hatiku (197) nikmat Allah (138) cinta....kasih..sayang...hubbyku (125) Alhamdulillah (112) ilmu (99) belajar (87) CHAPTER HIDUPKU..... (78) Puisi/Sajak/Gurindam (71) memori oh memori (71) kerjayaku (69) D'Perantauan (65) cabar minda (63) nasihat (53) keluargaku (42) Chef Shikin...cooking skill (39) berita (38) cabar diri... (37) Pergilah bercuti (35) kerjayaku...kemahiran (33) Mari Melancong (30) Usahawan (28) dari seorang sahabatku (28) 1 entri 2 stories (27) Siapa kau...dihatiku? (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) dugaan..ujian hidup (23) My Dreams Come True (21) pengalaman (21) Motivasi diri (17) sunnah (17) lucu... (16) teratak aish (15) Travel logku (13) tin@teratak aish (13) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) Harilahirku....Shikin Sayang (9) CONTEST D'moontest (7) PENTING (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) berkebun (7) hobi (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) PETUA TO' NENEK (6) Terapi (6) Yuniarko Sukendro (6) kemahiran belajar. (6) program (6) I AM AGEL (5) Joke of the day (5) Pengumuman (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) Tazkirah (5) cinta....kasihsayang... (5) dari blog MITI's (5) lucu (5) EID MUBARAK (4) Falsafah...fail sampah (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) LEGASI (4) Musibah (4) UCAPAN (4) imotivasi.com (4) Datuk Maznah Hamid (3) Fig Colector (3) HANDMADE. (3) IAB (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Mutiara kata.... (3) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) CAT WORLD (2) FAKTA VS AOTA (2) Hari Rayaku. (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Majlis Perkahwinan (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) my video (2) BAHAYA.... (1) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) Doaku (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) Istikharahku (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) Pekeliling oh pekeliling (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) T (1) UB (1) al (1) pohon syurga (1)
Semoga Bahagia Selalu Ameen....

Wednesday, December 7, 2016

DEMI MASA...VALUE OF MONEY

VALUE OF MONEY.
satu konsep yg sangat bagus...pernah tidak kita berfikir hasil yg kita makan setiap sen dari gaji kita.  Pernah kita berfikir apa fungsi dan peranan yg kita mainkan dalam organisasi kita atau kita hanya makan gaji sahaja.
Cuba semak semula peranan  dan fungsi kita dan berbaloikah dengan gaji yg dibayar. Muhasabah diri kenapa kita dibayar dan setiap sen yang kita terima.

Kadang kadang kita melihat tugas kita  ada beberapa fungsi tapi sebenarnya kita perlu menganalisa setiap fungsi kita. Laksanakan tugas kita lebih dari yg diberikan kerana ketika itu kita akan lebih berpuas hati.

Apakah pemikiran kita masih lagi jumut dan berkira kira dalam melaksanakan tugas. Perlu adakah sikap sekadar menunggu arahan dan hanya sekadar menjadi penonton bila ada aktiviti yg dilaksanakan.

Buatlah kerja kita dengan ikhlas hati bukan sekadar mendapat pengiktirafan krn manusia yg melaksanakan sesuatu kerja kerana kepuasan diri akan lebih merasa nikmat pekerjaannya berbanding manusia yang melaksanakan kerja kerana meraih pengiktirafan semata mata.

Kekadang kita lihat ramai manusia mempersoalkan kerja buat kita. Itu tidak salah kerana mereka tidak tahu apa fungsi dan peranan kita sebenar dan bukanlah tanggungjawab kita untuk memahamkan semua orang. Kekadang rakan sekerja kita akan  mempersoalkannya kerana mereka mendapat maklumat yang salah dan kita perlu menjelaskan jika perlu tetapi bukan bermakna kita perlu memberitahu semua orang.

Sebagai buruh atau pekerja kita sudah semestinya jelas dengan peranan dan fungsi kita. Kita bukan sekadar bekerja untuk dapatkan gaji tetapi kita bekerja kerana mendapatkan rezeki yg halal. Janganlah kita makan rezeki yg tidak halal kerana setiap rezeki yg kita makan itu menjadi darah daging kita.  Nilai setiap sen yang kita terima itu sangat besar nilai nya. Janganlah kita terkejut bila orang yg gajinya sedikit tetapi mencukupi malah melebihi untuk dirinya dan mampu untuk berjariah dan bersedekah. Sedangkan kekadang orang yang banyak gajinya belum tentu mencukupi.

Janganlah kita menjadi manusia yg sibuk dengan menilai orang lain tetapi jadilah manusia yang sentiasa sibuk menilai diri sendiri. Nilailah setiap apa yang kita lakukan. Gunakanlah kepakaran yang ada untuk menjana ummah yang lebih berkualiti. Abaikanlah kata kata yang negatif yang membunuh semangat dan usaha kita dalam meraih rezeki yang halal dan berkat. Biarlah setiap sen yang kita terima itu ada nilainya.
Wallahualam

#valueofmoney
#fungsiperanan
#kerjayaku
KEJAB JA MASA BERLALU
:)ANDA INGIN SUCCESS????? Berani berubah utk kejayaan ......sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in