koleksi peribadi dikongsi bersama insan2 disayangi

kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (207) suara hatiku (197) nikmat Allah (138) cinta....kasih..sayang...hubbyku (125) Alhamdulillah (112) ilmu (99) belajar (87) CHAPTER HIDUPKU..... (78) Puisi/Sajak/Gurindam (71) memori oh memori (71) kerjayaku (69) D'Perantauan (65) cabar minda (63) nasihat (53) keluargaku (42) Chef Shikin...cooking skill (39) berita (38) cabar diri... (37) Pergilah bercuti (35) kerjayaku...kemahiran (33) Mari Melancong (30) Usahawan (28) dari seorang sahabatku (28) 1 entri 2 stories (27) Siapa kau...dihatiku? (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) dugaan..ujian hidup (23) My Dreams Come True (21) pengalaman (21) Motivasi diri (17) sunnah (17) lucu... (16) teratak aish (15) Travel logku (13) tin@teratak aish (13) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) Harilahirku....Shikin Sayang (9) CONTEST D'moontest (7) PENTING (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) berkebun (7) hobi (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) PETUA TO' NENEK (6) Terapi (6) Yuniarko Sukendro (6) kemahiran belajar. (6) program (6) I AM AGEL (5) Joke of the day (5) Pengumuman (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) Tazkirah (5) cinta....kasihsayang... (5) dari blog MITI's (5) lucu (5) EID MUBARAK (4) Falsafah...fail sampah (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) LEGASI (4) Musibah (4) UCAPAN (4) imotivasi.com (4) Datuk Maznah Hamid (3) Fig Colector (3) HANDMADE. (3) IAB (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Mutiara kata.... (3) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) CAT WORLD (2) FAKTA VS AOTA (2) Hari Rayaku. (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Majlis Perkahwinan (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) my video (2) BAHAYA.... (1) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) Doaku (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) Istikharahku (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) Pekeliling oh pekeliling (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) T (1) UB (1) al (1) pohon syurga (1)
Semoga Bahagia Selalu Ameen....

Sunday, March 18, 2012

Motivasi Diri Anda Sendiri..........KEGEMBIRAAN ADALAH PILIHAN KITA SENDIRI. "HAPPINESS IS A CHOICE'.

Pabila kita bangun pagi. Kita boleh memilih hari yg. bagaimana kita inginkan terjadi pada kita hari ni. 'Mood' yg. bagaimana? Gembira? Dukacita? Marah? Moody.
Mengikut kajian, kegembiraan seseorang meningkat sebanyak 10% pada hari jumaat. Kenapa ya?
Ada org merasakan jumaat membawa keberkatan. Ada yg. rasa happy sebab hujung minggu. Cuti akan tiba. Jadi minda nya 'Decided' 2 be happy.
Mereka memutuskan dlm. pemikiran mereka. Hari jumaat. Hujung minggu adalah hari yg. mengembirakan!
Saya ingin mencabar anda dan diri saya supaya menjadikan tiap hari sebagai hari jumaat !
Izinkan diri anda utk. merasa gembira.. Bertenaga tiap hari . Jika anda mempunyai 'Mindset' yg. betul. Terlatih. Tak kira lah hari ni hari isnin. Anda akan rasa macam hari jumaat. Sabtu atau Ahad!
Sebenarnya bukan apa yg. terjadi pada diri kita yg. menjadi permasalahannya. Tetapi bagaimana anda 'Take it. Handle it' yang menjadi amat penting!
Ianya menentukan 'kegembiraan' anda!
Bersyukurlah, Kerana anda belum lagi mendapat dan memiliki segala yg. anda impikan. Kerana jika dah ada semuanya. Tiada lagi apa yg. anda nak usahakan. Impikan! Bayangkan lah keadaan anda?
Bersyukurlah utk. saat2 ketika susah-payah anda. Ketika itulah, Sesungguhnya memberi peluang pada anda utk 'grow' membina kekuatan diri mu.

Bersyukurlah diatas kekurangan anda. Kerana ianya akan memberi ruang dan peluang utk pembaikan. Memperbaiki. Muhasabah diri. Inisiatif utk. berusaha . Sekali gus membina keyakinan diri. Ini amat penting!
Berterima kasih di atas kesalahan2 yg. pernah anda lakukan dulu. Kerana ianya memberi pengajaran. Pelajaran yg. amat bernilai. Ianya telah mendekatkan diri mu dengan Tuhan!
Carilah jalan utk. mensyukuri di atas segala 'troubles' kesukaran2 anda kerana akhirnya ianya akan bertukar menjadi rahmat dan 'blessings' anda.

Bersyukurlah diatas pancaindera lengkap kurniaan Tuhan.
Impian dan cita2 besar biasanya terlalu jauh utk. di capai, menyebabkan kita merasa 'Berputus-asa' 'Discouraged'. Tetapi percaya lah. Setiap pencapaian matlamat kecil akan akan memberi keyakinan diri utk. mencuba yg. seterusnya. Itulah hikmahnya!
Itulah hikmahnya!
'Masuk lah' dengan minda terbuka dan 'Find out' sendiri samada peluang baru bakal wujud atau tidak!
Yakini kebolehan anda. Cubalah sesuatu yg. baru dan berbeza. 'Be Adventurous'! Mungkin di situ anda akan temui 'Bakat dan Potensi ' sebenar anda. yg. bakal membawa tuah dan keuntungan berganda. Dan itu lah minat dan kegembiraan anda sebenarnya!
Cuba dan terus mencari diri anda yg. sebenarnya. Tunjukkan pada dunia bahawa Tuhan menjadikan diri kita utk. mencipta Kejayaan, Kekayaan dan Kebahagiaan!
Try Harder! What Have you Got to Lose?

Jangan sekali-kali membiarkan sikap negatif menjadi penghalang, menyebabkan diri mu 'tersekat dan terbantut' di kedudukan rendah yang anda tidak selesa.

It's Never too Late to Move a Head!
Good Luck 2 You!

:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in