koleksi peribadi dikongsi bersama insan2 disayangi

kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (212) suara hatiku (198) nikmat Allah (140) Alhamdulillah (129) cinta....kasih..sayang...hubbyku (127) ilmu (103) belajar (87) CHAPTER HIDUPKU..... (80) Puisi/Sajak/Gurindam (72) memori oh memori (72) kerjayaku (69) D'Perantauan (65) cabar minda (63) nasihat (58) keluargaku (42) Chef Shikin...cooking skill (39) berita (39) kerjayaku...kemahiran (39) cabar diri... (37) Pergilah bercuti (35) 1 entri 2 stories (34) dari seorang sahabatku (32) Mari Melancong (30) Usahawan (29) dugaan..ujian hidup (29) Siapa kau...dihatiku? (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) My Dreams Come True (21) pengalaman (21) Motivasi diri (19) sunnah (17) lucu... (16) teratak aish (15) Travel logku (13) tin@teratak aish (13) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) Tazkirah (11) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) Harilahirku....Shikin Sayang (9) PENTING (8) CONTEST D'moontest (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) Terapi (7) berkebun (7) hobi (7) imotivasi.com (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) PETUA TO' NENEK (6) Yuniarko Sukendro (6) kemahiran belajar. (6) program (6) EID MUBARAK (5) I AM AGEL (5) IAB (5) Joke of the day (5) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (5) Pengumuman (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) cinta....kasihsayang... (5) dari blog MITI's (5) lucu (5) Falsafah...fail sampah (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) Istikharahku (4) LEGASI (4) Musibah (4) Datuk Maznah Hamid (3) Fig Colector (3) HANDMADE. (3) Hari Rayaku. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Mutiara kata.... (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) BUKU (2) CAT WORLD (2) Doaku (2) FAKTA VS AOTA (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Majlis Perkahwinan (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) my video (2) Aku Adalah Aku (1) BAHAYA.... (1) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) IABU (1) Jadilah Diri Sendiri (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) Pekeliling oh pekeliling (1) Penulisan (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) SELAMAT HARI GURU (1) T (1) UB (1) al (1) pohon syurga (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Sunday, November 21, 2010

14 Zulhijjah......hari lahir mengikut kalendar hijrah...

Mengikut cerita mak..aku lahir bulan tengah mengambang jadi betullah..14 Zulhijjah bila tengok bulan semalam memang cerah sebab malam 14...syukurlah..sebab tu masa kecik muka macam bulan..
Bersyukurnya aku sebab aku selalu dengar cerita mak tentang kehebatan bulan Zulhijjah..sehinggalah aku sangat bangga sebb aku lahir bulan Zulhijja.. bila dewasa sekarang baru aku tahu..apa erti bulan zulhijjah dalam hidup aku ni dan Alhamdulillahtunang pun lahir bulan Zulhijjah juga jdai karekter rasa sama je...kalau nak marah kat dia nanti tengok diri sendiri dululah...

Nak tahu apa aku buat sempena 14 Zulhjjah..aku tak sempat order kek jadi aku teringat sangat dekat arwah mak jadi aku masaklah makanan kegemaran mak..kuih pau..masa mak ada selalu aku masak kuih pau ni hinggakan dah jadi mahir..tapi sejak mak meninggal aku tak pernah masak kuih pau lagi sebab rindu kat mak jadi...inilah kali pertama aku masak kuih pau sejak mak kembali ke rahmatullah 25 November 2006 dulu..hampir empat tahun aku ttak masak kuih kegemaran mak..tapi kali ni memandangkan akutak ada periuk pengukus akudah modify jadi kuih pau goreng...

Aku ni paling suka memasak tapi sejak mak tak ada aku memang dah hilang semangat nak masak..sekarang kena belajar balik ..masak..banyak dah lupa adunan sbb aku bukan jenis pakai resepi masak.. dan sekarang  kena belajar semulalah...apapun  pesan mak..kalau kita masak dengan ikhlas hati..insyaAllah makan tu akan jadi sedap.. jadiikhlaskanlah hati setiap kali kita masak makanan dan banyakan baca selawat..InsyaAllah tak tau masak pun akan jadi sedap...

Aku rindu masakan mak dan ayah..memang tiada tandingannya...sebab mak dan ayah masak dengan kasih sayang untuk anak-anak jadi sedapnya..subhanallah..bukan aku saja kata sedap tapi org lain makan pun kata sedap jadi memang sedaplah..Hati dan keikhlasan itulah pesan maka dan ayah buat anak-anak agar hidup dalam keberkatan Allah SWT..jangan iri hati pada sesama adik beradik dan juga orang sekeliling. kita akan dapat apa yg kita idamkan dalam hidup ini selagi mana kita ikhlas mendoakan kebahagiaan orang lain di sekeliling kita....Ikhlaskanlah hati...biarlah Allah yang menilai setiap apa yang kita lakukan..InsyaAllah Allah akan kurniakan kita yang terbaik di dunia dan akhirat..Amin


:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in