kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (221) suara hatiku (203) Alhamdulillah (152) cinta....kasih..sayang...hubbyku (151) nikmat Allah (144) ilmu (109) CHAPTER HIDUPKU..... (96) belajar (90) memori oh memori (75) Puisi/Sajak/Gurindam (74) kerjayaku (73) cabar minda (70) D'Perantauan (65) 1 entri 2 stories (64) nasihat (62) berita (47) keluargaku (44) kerjayaku...kemahiran (44) Chef Shikin...cooking skill (43) cabar diri... (41) Pergilah bercuti (38) Aku Adalah Aku (37) dari seorang sahabatku (35) Mari Melancong (31) Usahawan (30) dugaan..ujian hidup (29) Motivasi diri (28) Siapa kau...dihatiku? (28) resepi aku (27) My Dreams Come True (25) Travel logku (25) BUKU (23) ESQ165 (23) Penulisan (23) pengalaman (22) lucu... (17) sunnah (17) teratak aish (17) Aku Anak Pomen (16) Harilahirku....Shikin Sayang (14) Tazkirah (14) tin@teratak aish (14) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (13) art theraphy (12) Doaku (11) HOMEMADE SOAP (11) Jadilah Diri Sendiri (11) Premium Beautiful (11) USAHAWATI UTARA. (11) Best From Northern Series (10) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) berkebun (9) hobi (9) PENTING (8) Pengumuman (8) Terapi (8) cinta....kasihsayang... (8) Aku Banggali (7) CONTEST D'moontest (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) imotivasi.com (7) kemahiran belajar. (7) lucu (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) Datuk Maznah Hamid (6) EID MUBARAK (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) IABU (6) Joke of the day (6) PETUA TO' NENEK (6) Yuniarko Sukendro (6) program (6) ANEKDOT (5) Aku Poshtun (5) I AM AGEL (5) IAB (5) Istikharahku (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) dari blog MITI's (5) Falsafah...fail sampah (4) Fig Colector (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) LABBAIK COUNSELLING AND CONSULTANCY CLINIQUE (4) LEGASI (4) Musibah (4) kreativiti (4) Bookreview (3) HANDMADE. (3) Hari Rayaku. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Majlis Perkahwinan (3) Mutiara kata.... (3) SELAMAT CURTAIN KEDAH (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) BAHAYA.... (2) Birthday Vacation (2) CAT WORLD (2) COVID19 (2) FAKTA VS AOTA (2) HARI ANUGERAH KUALITI DAN INOVASI (2) Habib (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Inovasi (2) Karya Kreatif (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (2) SELAMAT HARI GURU (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) al (2) my video (2) pohon syurga (2) Ayah (1) Ben Ashaari ...otai blogger (1) Business (1) DAO (1) DIY PROJEK (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) IRFAN KHAIRI (1) Info Niaga (1) Kartun (1) Kedah Negeriku (1) Langsir (1) MAS (1) Mak Dan Ayah (1) Maulidurasul (1) NLP (1) PROJEK (1) Pekeliling oh pekeliling (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) Selamat Hari lahir (1) T (1) UB (1) perniagaan (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Monday, November 1, 2010

Aktiviti hujung Minggu: Laksa Johor

Hari Sabtu  minggu ni memang terisi dengan xtvt yg sgt menyeronokkan...masak bersama-sama geng kaunselor KML kat rumah Kak Shimah n Kak Kamsiah...Resepi Laksa Johor..cara Shikin lah.. sebenarnya Laksa ni dah hampir empat tahun Shikin tak masak sebab kali terakhir masaak Laksa Johor pada 24 November 2006 sempena hari lahir Kak Not dan ayah dan keesokannya mak kembali ke rahmatullah buat selamanya..Laksa Johor sebenarnya kegemaran mak sbb dia cukup suka kalau makan laksa ni.itu yg menyebabkan Shikin takpernah masak  selepas mak tiada..tapi atas permintaan Kak Kamsiah akhirnya  Shikin masak semula...
makanan sihat..kalau makan ulam selalu aweet muda...
Kalau nak try boleh buat cara Shikin sebab memang jamin jadi dan yang penting sedap...
Try lah...sedap..:
Bahan:
asingkan isi..tulang jgn buang pula...
1 kg ikan tenggiri/kembung(rebus ambil isi)
500 gm udang hidup (rebus isi dan kulit berasingan)
150 gm udang kering (rendam -mesin)
sekeping isi ikan kurau kering (bakar mesin)

Bahan A: (Kisar)
20 biji bawang kecil
20 tangkai cili kering
10 biji bawang putih
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
(belacan kalau suka)







1 peket  kari ikan (adabi)
10 keping asam keping
1 biji kelapa (kerisik)
1 biji kelapa (ambil santan 10 cawan)
5 batang serai (ketuk)
2 inci lengkuas (ketuk)
Daun kesum
3 batang bunga kantan

1 paket sphageti (rebus 10 minit) (tos n letak minyak zaitun spy tak melekat)

Ulam ..harumnya bau..sedap
Bahan ulam mentah:
50 sen taugeh
Daun selasih/kesom
Daun kemangin
Lobak merah (
Timun (buang isi/biji) racik halus
Limau kasturi
Bunga kantan (hiris halus)
Lobak asin halus (kalau suka)
1. Sambal belacan
Lmcam biasa
2. Sambal kicap Lcili padi+asam limau+kicap)

Cara:
1.    1/2 cawan minyak di masukkan kedalam periuk dan tumiskan serai ,lengkuas masukkan cili mesin,diiukuti dengan bawang. biarkan garing sedikit. 
Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan ke dalam tumisan tadi
2.    Kulit udang dan tulang ikan mesin sekali dan ambil stok (tulang buanglah..tapis guna tangan…)Masukkan air rebusan dalam bahan tumisan biladah naik minyak.
3.    Diikuti dengan isi ikan, udang , asam keping, kerisik, santan, isi ikan kering dan jangan lupa rasa garam dan gulanya secukup rasa.masak sehingga semuanya sebati.(Jangan guna perasa sebab hilang rasa original ikan ngan udang)
Cara menghidang:
Pandai-pandailah nak makan….jangan lupa lagi pedas lagi kick…buat kuah awal lagi best bila makan esoknya…
Letaklagi banyak ulam-ulam lagi sedap....
Sedap...makan ngan sambal belacan atau sambal kicap.
:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in