koleksi peribadi dikongsi bersama insan2 disayangi

kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (212) suara hatiku (198) nikmat Allah (140) Alhamdulillah (127) cinta....kasih..sayang...hubbyku (127) ilmu (102) belajar (87) CHAPTER HIDUPKU..... (80) Puisi/Sajak/Gurindam (72) memori oh memori (72) kerjayaku (69) D'Perantauan (65) cabar minda (63) nasihat (58) keluargaku (42) Chef Shikin...cooking skill (39) kerjayaku...kemahiran (39) berita (38) cabar diri... (37) Pergilah bercuti (35) 1 entri 2 stories (34) dari seorang sahabatku (32) Mari Melancong (30) dugaan..ujian hidup (29) Usahawan (28) Siapa kau...dihatiku? (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) My Dreams Come True (21) pengalaman (21) Motivasi diri (19) sunnah (17) lucu... (16) teratak aish (15) Travel logku (13) tin@teratak aish (13) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) Tazkirah (11) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) Harilahirku....Shikin Sayang (9) PENTING (8) CONTEST D'moontest (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) Terapi (7) berkebun (7) hobi (7) imotivasi.com (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) PETUA TO' NENEK (6) Yuniarko Sukendro (6) kemahiran belajar. (6) program (6) EID MUBARAK (5) I AM AGEL (5) IAB (5) Joke of the day (5) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (5) Pengumuman (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) cinta....kasihsayang... (5) dari blog MITI's (5) lucu (5) Falsafah...fail sampah (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) Istikharahku (4) LEGASI (4) Musibah (4) Datuk Maznah Hamid (3) Fig Colector (3) HANDMADE. (3) Hari Rayaku. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Mutiara kata.... (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) CAT WORLD (2) Doaku (2) FAKTA VS AOTA (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Majlis Perkahwinan (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) my video (2) BAHAYA.... (1) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) Pekeliling oh pekeliling (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) SELAMAT HARI GURU (1) T (1) UB (1) al (1) pohon syurga (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Monday, November 1, 2010

Aktiviti hujung Minggu: Laksa Johor

Hari Sabtu  minggu ni memang terisi dengan xtvt yg sgt menyeronokkan...masak bersama-sama geng kaunselor KML kat rumah Kak Shimah n Kak Kamsiah...Resepi Laksa Johor..cara Shikin lah.. sebenarnya Laksa ni dah hampir empat tahun Shikin tak masak sebab kali terakhir masaak Laksa Johor pada 24 November 2006 sempena hari lahir Kak Not dan ayah dan keesokannya mak kembali ke rahmatullah buat selamanya..Laksa Johor sebenarnya kegemaran mak sbb dia cukup suka kalau makan laksa ni.itu yg menyebabkan Shikin takpernah masak  selepas mak tiada..tapi atas permintaan Kak Kamsiah akhirnya  Shikin masak semula...
makanan sihat..kalau makan ulam selalu aweet muda...
Kalau nak try boleh buat cara Shikin sebab memang jamin jadi dan yang penting sedap...
Try lah...sedap..:
Bahan:
asingkan isi..tulang jgn buang pula...
1 kg ikan tenggiri/kembung(rebus ambil isi)
500 gm udang hidup (rebus isi dan kulit berasingan)
150 gm udang kering (rendam -mesin)
sekeping isi ikan kurau kering (bakar mesin)

Bahan A: (Kisar)
20 biji bawang kecil
20 tangkai cili kering
10 biji bawang putih
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
(belacan kalau suka)







1 peket  kari ikan (adabi)
10 keping asam keping
1 biji kelapa (kerisik)
1 biji kelapa (ambil santan 10 cawan)
5 batang serai (ketuk)
2 inci lengkuas (ketuk)
Daun kesum
3 batang bunga kantan

1 paket sphageti (rebus 10 minit) (tos n letak minyak zaitun spy tak melekat)

Ulam ..harumnya bau..sedap
Bahan ulam mentah:
50 sen taugeh
Daun selasih/kesom
Daun kemangin
Lobak merah (
Timun (buang isi/biji) racik halus
Limau kasturi
Bunga kantan (hiris halus)
Lobak asin halus (kalau suka)
1. Sambal belacan
Lmcam biasa
2. Sambal kicap Lcili padi+asam limau+kicap)

Cara:
1.    1/2 cawan minyak di masukkan kedalam periuk dan tumiskan serai ,lengkuas masukkan cili mesin,diiukuti dengan bawang. biarkan garing sedikit. 
Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan ke dalam tumisan tadi
2.    Kulit udang dan tulang ikan mesin sekali dan ambil stok (tulang buanglah..tapis guna tangan…)Masukkan air rebusan dalam bahan tumisan biladah naik minyak.
3.    Diikuti dengan isi ikan, udang , asam keping, kerisik, santan, isi ikan kering dan jangan lupa rasa garam dan gulanya secukup rasa.masak sehingga semuanya sebati.(Jangan guna perasa sebab hilang rasa original ikan ngan udang)
Cara menghidang:
Pandai-pandailah nak makan….jangan lupa lagi pedas lagi kick…buat kuah awal lagi best bila makan esoknya…
Letaklagi banyak ulam-ulam lagi sedap....
Sedap...makan ngan sambal belacan atau sambal kicap.
:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in