koleksi peribadi dikongsi bersama insan2 disayangi

kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (212) suara hatiku (198) nikmat Allah (140) Alhamdulillah (129) cinta....kasih..sayang...hubbyku (127) ilmu (103) belajar (87) CHAPTER HIDUPKU..... (81) Puisi/Sajak/Gurindam (72) memori oh memori (72) kerjayaku (69) D'Perantauan (65) cabar minda (63) nasihat (58) keluargaku (42) Chef Shikin...cooking skill (39) berita (39) kerjayaku...kemahiran (39) cabar diri... (37) Pergilah bercuti (35) 1 entri 2 stories (34) dari seorang sahabatku (32) Mari Melancong (30) Usahawan (29) dugaan..ujian hidup (29) Siapa kau...dihatiku? (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) My Dreams Come True (21) pengalaman (21) Motivasi diri (19) sunnah (17) lucu... (16) teratak aish (15) Travel logku (13) tin@teratak aish (13) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) Tazkirah (11) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) Harilahirku....Shikin Sayang (9) PENTING (8) CONTEST D'moontest (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) Terapi (7) berkebun (7) hobi (7) imotivasi.com (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) PETUA TO' NENEK (6) Yuniarko Sukendro (6) kemahiran belajar. (6) program (6) EID MUBARAK (5) I AM AGEL (5) IAB (5) Joke of the day (5) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (5) Pengumuman (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) cinta....kasihsayang... (5) dari blog MITI's (5) lucu (5) Falsafah...fail sampah (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) Istikharahku (4) LEGASI (4) Musibah (4) BUKU (3) Datuk Maznah Hamid (3) Fig Colector (3) HANDMADE. (3) Hari Rayaku. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Mutiara kata.... (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) CAT WORLD (2) Doaku (2) FAKTA VS AOTA (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Majlis Perkahwinan (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) my video (2) Aku Adalah Aku (1) BAHAYA.... (1) Ben Ashaari ...otai blogger (1) Best From Northern Series (1) DAO (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) IABU (1) Jadilah Diri Sendiri (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) Pekeliling oh pekeliling (1) Penulisan (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) SELAMAT HARI GURU (1) T (1) UB (1) al (1) pohon syurga (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Friday, October 15, 2010

"Kebahagiaan bukan terletak pada harta. Tapi kebahagiaan sejati itu ada pada jiwa" Abu Dzar Al-Ghifari r.a

Pencapaian dalam hidup...adakah membuatkan kita bahagia?
ersebutlah seorang raja kaya raya yang selalu merasa kekurangan. Tidurnya tak pernah nyenyak, hatinya selalu tak bahagia dan hidupnya dirasakan sangatlah menyedihkan.
 
Maka dipanggillah salah seorang prajuritnya dan dia berkata, "Aku punya banyak harta. Namun aku tak pernah merasakan bahagia," Perintahnya kepada prajurit itu "carilah orang yang paling berbahagia di negeri ini. Lalu bawakan pakaiannya kepadaku." Jika aku dapat mengenakan pakaian itu, niscaya akau akan bahagia setiap hari," begitulah pikirnya.
 
Setelah mencari disetiap pelosok negeri berbulan-bulan lamanya, kembalilah prajurit itu kepada sang raja dan berkata dia kepada raja, "Aku telah berhasil menemukan orang yang paling berbahagia." Rajapun bertanya, "Lalu, mengapa tak kau bawakan pakaian kebahagiaan yang dimilikinya?" Prajurit itu menjawab," Ampun baginda, orang yang paling berbahagia itu TIDAK mempunyai pakaian yang bernama kebahagiaan. Tapi, ia memiliki hati yang lapang untuk menerima apapun pemberian Tuhan kepadanya."
"Wahai yang memberikan kebahagiaan dan ketenangan, berikanlah ia kepadaku, agar aku mengerti cara hidup yang layak."
Sang raja terdiam dan seketika bersimpuh, ia menengadahkan tangannya, menanggalkan mahkota kebesarannya seraya berdoa, "Wahai yang memberikan kebahagiaan dan ketenangan, berikanlah ia kepadaku, agar aku mengerti cara hidup yang layak."
 
Kebahagiaan seringkali tidak membutuhkan apapun, kecuali perasaan itu sendiri, yakni kalbu (hati). Rasa itu hadir dalam bentuk-bentuk yang sederhana, dan dalam wujud-wujud yang bersahaja. Seringkali kebahagiaan tidak ditemukan dalam gemerlap harta dan permata. Kebahagiaan tidak hadir dalam indahnya istana-istana megah. Dan kebahagiaan , tidak selalu ada pada besarnya penghasilan kita, mewahnya rumah kita. Tapi kebahagiaan itu akan hadir pada kesederhanaan serta kebersahajaan.
 
Bukalah hati seluas-luasnya, undanglah kebahagaiaan itu untuk bertamu di taman hati yang gersang ini dengan ketaatan kepada-Nya
Seringkali kebahagiaan singgah dirumah-rumah kecil yang penghuninya mau mensyukuri keberadaan rumah itu, karena itulah nikmat dari Allah Swt. Seringkali kebahagiaan hadir pada jalinan syukur yang tak henti dipanjatkan kepada Sang Khalik. Ia juga hadir pada jiwa yang hatinya mau berbagi kebahagiaan dengan orang lain. Kebahagiaan itu memang adanya di lubuk hati, di relung kalbu. Kebahagiaan tidak berada jauh dari diri kita, asalkan kita mau menjumpainya dan tahu caranya. Asalkan kita mau mensyukuri karunia dan nikmat dari Allah Swt.
 
Adakah pakaian kebahagiaan itu? Iya, ada dan sangat dekat. Ia ada dihati kita. Bukalah hati seluas-luasnya, undanglah kebahagaiaan itu untuk bertamu di taman hati yang gersang ini dengan ketaatan kepada-Nya

:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in