kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (217) suara hatiku (199) Alhamdulillah (141) nikmat Allah (141) cinta....kasih..sayang...hubbyku (128) ilmu (107) CHAPTER HIDUPKU..... (91) belajar (89) memori oh memori (75) Puisi/Sajak/Gurindam (72) kerjayaku (71) cabar minda (70) D'Perantauan (65) nasihat (59) berita (47) keluargaku (44) 1 entri 2 stories (43) kerjayaku...kemahiran (41) cabar diri... (40) Chef Shikin...cooking skill (39) Pergilah bercuti (38) dari seorang sahabatku (35) Mari Melancong (30) Usahawan (29) dugaan..ujian hidup (29) Motivasi diri (26) Siapa kau...dihatiku? (26) My Dreams Come True (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) pengalaman (22) Aku Adalah Aku (20) BUKU (17) sunnah (17) teratak aish (17) Travel logku (16) lucu... (16) Harilahirku....Shikin Sayang (14) tin@teratak aish (14) Tazkirah (12) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) Best From Northern Series (10) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) Jadilah Diri Sendiri (10) USAHAWATI UTARA. (10) berkebun (9) hobi (9) PENTING (8) Terapi (8) CONTEST D'moontest (7) Doaku (7) Pengumuman (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) imotivasi.com (7) kemahiran belajar. (7) lucu (7) santapan telinga (7) Aku Anak Pomen (6) DOA TERAKHIR 39 (6) Datuk Maznah Hamid (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) Joke of the day (6) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (6) PETUA TO' NENEK (6) Yuniarko Sukendro (6) cinta....kasihsayang... (6) program (6) EID MUBARAK (5) I AM AGEL (5) IAB (5) IABU (5) Penulisan (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) dari blog MITI's (5) Falsafah...fail sampah (4) Fig Colector (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) Istikharahku (4) LABBAIK COUNSELLING AND CONSULTANCY CLINIQUE (4) LEGASI (4) Musibah (4) HANDMADE. (3) Hari Rayaku. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Majlis Perkahwinan (3) Mutiara kata.... (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) BAHAYA.... (2) Bookreview (2) CAT WORLD (2) FAKTA VS AOTA (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) kreativiti (2) my video (2) pohon syurga (2) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) DIY PROJEK (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) Kartun (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) NLP (1) PROJEK (1) Pekeliling oh pekeliling (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) SELAMAT HARI GURU (1) T (1) UB (1) al (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Friday, October 15, 2010

"Kebahagiaan bukan terletak pada harta. Tapi kebahagiaan sejati itu ada pada jiwa" Abu Dzar Al-Ghifari r.a

Pencapaian dalam hidup...adakah membuatkan kita bahagia?
ersebutlah seorang raja kaya raya yang selalu merasa kekurangan. Tidurnya tak pernah nyenyak, hatinya selalu tak bahagia dan hidupnya dirasakan sangatlah menyedihkan.
 
Maka dipanggillah salah seorang prajuritnya dan dia berkata, "Aku punya banyak harta. Namun aku tak pernah merasakan bahagia," Perintahnya kepada prajurit itu "carilah orang yang paling berbahagia di negeri ini. Lalu bawakan pakaiannya kepadaku." Jika aku dapat mengenakan pakaian itu, niscaya akau akan bahagia setiap hari," begitulah pikirnya.
 
Setelah mencari disetiap pelosok negeri berbulan-bulan lamanya, kembalilah prajurit itu kepada sang raja dan berkata dia kepada raja, "Aku telah berhasil menemukan orang yang paling berbahagia." Rajapun bertanya, "Lalu, mengapa tak kau bawakan pakaian kebahagiaan yang dimilikinya?" Prajurit itu menjawab," Ampun baginda, orang yang paling berbahagia itu TIDAK mempunyai pakaian yang bernama kebahagiaan. Tapi, ia memiliki hati yang lapang untuk menerima apapun pemberian Tuhan kepadanya."
"Wahai yang memberikan kebahagiaan dan ketenangan, berikanlah ia kepadaku, agar aku mengerti cara hidup yang layak."
Sang raja terdiam dan seketika bersimpuh, ia menengadahkan tangannya, menanggalkan mahkota kebesarannya seraya berdoa, "Wahai yang memberikan kebahagiaan dan ketenangan, berikanlah ia kepadaku, agar aku mengerti cara hidup yang layak."
 
Kebahagiaan seringkali tidak membutuhkan apapun, kecuali perasaan itu sendiri, yakni kalbu (hati). Rasa itu hadir dalam bentuk-bentuk yang sederhana, dan dalam wujud-wujud yang bersahaja. Seringkali kebahagiaan tidak ditemukan dalam gemerlap harta dan permata. Kebahagiaan tidak hadir dalam indahnya istana-istana megah. Dan kebahagiaan , tidak selalu ada pada besarnya penghasilan kita, mewahnya rumah kita. Tapi kebahagiaan itu akan hadir pada kesederhanaan serta kebersahajaan.
 
Bukalah hati seluas-luasnya, undanglah kebahagaiaan itu untuk bertamu di taman hati yang gersang ini dengan ketaatan kepada-Nya
Seringkali kebahagiaan singgah dirumah-rumah kecil yang penghuninya mau mensyukuri keberadaan rumah itu, karena itulah nikmat dari Allah Swt. Seringkali kebahagiaan hadir pada jalinan syukur yang tak henti dipanjatkan kepada Sang Khalik. Ia juga hadir pada jiwa yang hatinya mau berbagi kebahagiaan dengan orang lain. Kebahagiaan itu memang adanya di lubuk hati, di relung kalbu. Kebahagiaan tidak berada jauh dari diri kita, asalkan kita mau menjumpainya dan tahu caranya. Asalkan kita mau mensyukuri karunia dan nikmat dari Allah Swt.
 
Adakah pakaian kebahagiaan itu? Iya, ada dan sangat dekat. Ia ada dihati kita. Bukalah hati seluas-luasnya, undanglah kebahagaiaan itu untuk bertamu di taman hati yang gersang ini dengan ketaatan kepada-Nya

:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in