koleksi peribadi dikongsi bersama insan2 disayangi

kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (212) suara hatiku (198) nikmat Allah (140) Alhamdulillah (129) cinta....kasih..sayang...hubbyku (127) ilmu (103) belajar (87) CHAPTER HIDUPKU..... (81) Puisi/Sajak/Gurindam (72) memori oh memori (72) kerjayaku (69) D'Perantauan (65) cabar minda (63) nasihat (58) keluargaku (42) Chef Shikin...cooking skill (39) berita (39) kerjayaku...kemahiran (39) cabar diri... (37) Pergilah bercuti (35) 1 entri 2 stories (34) dari seorang sahabatku (32) Mari Melancong (30) Usahawan (29) dugaan..ujian hidup (29) Siapa kau...dihatiku? (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) My Dreams Come True (21) pengalaman (21) Motivasi diri (19) sunnah (17) lucu... (16) teratak aish (15) Travel logku (13) tin@teratak aish (13) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) Tazkirah (11) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) Harilahirku....Shikin Sayang (9) PENTING (8) CONTEST D'moontest (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) Terapi (7) berkebun (7) hobi (7) imotivasi.com (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) PETUA TO' NENEK (6) Yuniarko Sukendro (6) kemahiran belajar. (6) program (6) EID MUBARAK (5) I AM AGEL (5) IAB (5) Joke of the day (5) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (5) Pengumuman (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) cinta....kasihsayang... (5) dari blog MITI's (5) lucu (5) Falsafah...fail sampah (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) Istikharahku (4) LEGASI (4) Musibah (4) BUKU (3) Datuk Maznah Hamid (3) Fig Colector (3) HANDMADE. (3) Hari Rayaku. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Mutiara kata.... (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) CAT WORLD (2) Doaku (2) FAKTA VS AOTA (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Majlis Perkahwinan (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) my video (2) Aku Adalah Aku (1) BAHAYA.... (1) Ben Ashaari ...otai blogger (1) Best From Northern Series (1) DAO (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) IABU (1) Jadilah Diri Sendiri (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) Pekeliling oh pekeliling (1) Penulisan (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) SELAMAT HARI GURU (1) T (1) UB (1) al (1) pohon syurga (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Sunday, October 17, 2010

Anak AYAH



Hati ni sayu bila menyebut tentang bapa atau ayah...Aku mempunyai seorang ayah yang sangat penyayang dan sangat bertanggungjawab. Bagiku dalam hidup ni aku tak akan temui seorang yang sangat aku sayangi seperti ayahku. Ayah seorang yang sangat sporting dengan anak-anak.Garang....ye..ayahseorang yg garang tapi garangnya penuh bersebab. Aku bersyukur kerana aku adalah anaknya.

Ayah selalu berkata...dalam hidup ni tiada yang bernilai selain dari pelajaran dan ilmu pengetahuan...anak perempuan kena belajar pandai2 kalau tak nanti jadi hamba orang... Aku masih kecil lagi ketika itu..jadi setiap kali peperiksaan mesti bagi dapat no 1 sebb takut jadi hamba orang...Alhamdulillah aku sekarang boleh diketegorikan orang yang sangat bertuah kerana ad pelajaran dan ada jawatan ..walaupun tak tinggi tapi kira org jealous jugalah pada aku..Aku bersyukur kerana pengorbanan ayah tidak dapat ku balas..sehingga akhir hayatku..

Ayah selalu berpesan kalau jadi orang kaya kena ingat pada orang yang lebih susah dari kita. walaupun sikit tangan kena biasakan memberi. itulah yang aku pegang walaupun tak ada banyak wang gaji kena biasakan bersedekah dan menabung untuk diri.. tapi untuk orang lain...tapi kadang2 aku rasa aku ni boleh dikategorikan manusia yang pemboros juga...duit gaji tak pernah cukup tolak sna sini habis... Alhamdulillah darah berniaga yang ada dalam body aku ni...bolehlah tambah pendapatan. bulan2 dapat bonus ...tapi pesan ayah aku tetap pegang...

Aku rindu sangat dekat ayah...wajah ayah sentiasa dalam mimpiku.Masih terdengar suara gelak ketawa ayah yang lucu dan tak habis dengan cerita....ayah seorang yang suka bercerita dengan anak-anak...akulah tukang dengar yang paling setia....


"Tak malulah anak ayah ni depan orang ramaipun peluk n cium ayah..umur dah 21 tahun mcam budak kecik lagi"..itulah pe;ukan terakhir yang aku dapat kenang hingga akhir hayatku...Ogos 1992 semasa ayah hantar aku pulang ke IPSI.. 24 September ayah pergi menyahut panggilan Illahi..meninggalkan aku bersama emak,kakak dan empat orang adikku...

Kini aku merindui cerita dari ayah....aku kenal akar hidupku melalui cerita ayah...aku membesar menjadi manusia dengan didikannya yang sangat sempurna....Aku anak ayah..anak bapa....Pesan terakhir ayah "Kin perlu mengaji (belajar) sampai peringkat yang tertinggi yang kin boleh capai....ayah tau kin budak pandai dan kin boleh dapat ape yang kin nak dalam hidup ini dan jaga adik dan kakak"..Pesan yang tidak pernah aku lupakan ....Ayah..kin rindu kat ayah. semoga ayah ditempatkan bersama kekasihNya dan Allah SWT melapangkan taman syurga ayah dengan sinar nur kasihNYa kerana ayah seorang yang tiada galang gantinya hingga ke akhirat. Semoga kin dapat bertemu dengan ayah.. Terima kasih ayah...kin sayang ayah...


Ayah ku HJ SHAHROM BIN RAHIM

25NOV 1946-24 SEPT 1992


AL FATIHAH
:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin

1 comment:

Shikin said...

rINDU KAT AYAH.ALFATIHAH...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in