Resipi Roti Boy ini D dapat dari Recipezaar, kemudian D buat sedikit perubahan dari resipi asal. Ini resipi yang telah D ubahsuai untuk mendapat rasa dan juga texture roti yang sempurna. Sekiranya tidak suka dengan perasa kopi pada toppingnya boleh gantikan dengan chocolate emulco untuk mendapatkan rasa coklat. Marbelousss....
Bahan-bahan ( 17 biji )
- # Bahan untuk Inti #
- 100 gram mentega bergaram, dilembutkan
- 1/4 sudu teh esen vanilla
- 35 gram gula perang
- # Bahan untuk Topping #
- 100 gram mentega, dilembutkan
- 80 gram gula aising, diayak
- 2 biji telur, dipukul sedikit
- 3 sudu makan NESCAFE dicampurkan dengan 2 sudu besar air
- secubit serbuk kayu manis, boleh dicampur kedalam esen kopi
- 100 gram tepung serbaguna, diayak
- # Bahan untuk Doh Manis #
- 500 gram tepung roti, diayak
- 20 gram tepung susu, diayak
- 75 gram gula kaster
- 1 sudu teh) garam
- 1 1/2 sudu teh yis segera
- 1 biji telur, dipukul sedikit
- 270 gram (270 ml) air atau susu segar (kalau sudah menggunakan susu tepung jangan guna susu tapi gunakan air)
- 60 gram mentega, dilembutkan
Cara-cara
- Cara untuk Intinya Pukul mentega dalam mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan esen vanilla dan gula perang dan pukul hingga sebati. Tuangkan adunan kedalam mangkuk dan bekukan dalam peti sejuk. Bahagikan adunan inti kepada 10 gram dan bulatkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
- Cara untuk Topping Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan ringan dan gebu. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Masukkan esen kopi. Masukkan tepung dan putar pada kelajuan perlahan sehingga semuanya sebati. Masukkan kedalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
- Cara untuk Doh Manis Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam didalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit. Masukkan yis, telur dan air. Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit. Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin. Kemudian bulatkan adunan setiap bahagian 55 gram (boleh dapat 17 bahagian). Bentukkan bulat. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama 10 minit.
- Cara untuk membuat Roti Boy Menggunakan telapak tangan leperkan adunan roti. Letakkan inti ditangan dan tutup dan kemaskan (mesti tutup betul kalau tidak sewaktu membakar inti akan terkeluar dan cair). Bentukkan bulat dan letakkan atas loyang pembakar yang telah disapu mentega. Ulangi untuk bulatan roti yang lain. Letakkan roti pada jarak 7.5cm diatas loyang pembakar. Ketepikan untuk diperap selama 45 minit didalam suhu suam. Pipe toppping diatas roti bentuk spiral (bulat-bulat) bermula dari tengah. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga roti kekuningan.
PS SHIKIN SAVE RESEPI NI SEBAB NAK BUAT SEDAP SANGAT MAKAN...NANTI NAK CUBA BUAT
SOFT BUN
High protein flour – 500 gmIREKS soft plus – 5 gmIREKS wheat sour – 10gmInstant dry yeast – 15gm Milk powder – 15 gmSalt – 10 gmSugar – 125 gmEggs – 75gmWater (cold) – 210 to 225 gmButter (add after half of the mixing time) – 15 gmShortening (add after half of the mixing time) -15 gm Method :
Mix all ingredients on medium speed using the dough hook, about 8 minutes. No bulk fermentation or first rise is needed, straight away scale into the sizes you want. Round it and let is rest for 15 minutes. Then you can shape it or add any fillings you want. Final proof for 35 minutes. Bake at 180C for around 12 to 15 minutes. Enjoy the sweet aroma in your kitchen and in no time, your buns are ready !
To make the famous Mexican bun, here’s the recipe for the filling and topping :Filling :Skim milk powder 100 gmMilk powder 100 gmSugar 150 gmButter 100 gmVanilla essence 10gmEggs 50 gm Method -mix all together and fill in the soft bun
Topping : Flour 200 gmSugar 200 gmButter 200 gmEggs 200 gmNescafe powder 5 gmMocha essence 10 gm Method – mix all together and pipe onto the soft bun:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin
No comments:
Post a Comment