kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (217) suara hatiku (199) nikmat Allah (141) Alhamdulillah (139) cinta....kasih..sayang...hubbyku (128) ilmu (107) CHAPTER HIDUPKU..... (89) belajar (89) memori oh memori (75) Puisi/Sajak/Gurindam (72) cabar minda (70) kerjayaku (70) D'Perantauan (65) nasihat (59) berita (46) keluargaku (44) 1 entri 2 stories (43) kerjayaku...kemahiran (41) cabar diri... (40) Chef Shikin...cooking skill (39) Pergilah bercuti (38) dari seorang sahabatku (35) Mari Melancong (30) Usahawan (29) dugaan..ujian hidup (29) Motivasi diri (26) Siapa kau...dihatiku? (26) My Dreams Come True (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) pengalaman (22) Aku Adalah Aku (18) sunnah (17) teratak aish (17) Travel logku (16) lucu... (16) BUKU (15) Harilahirku....Shikin Sayang (14) tin@teratak aish (14) Tazkirah (12) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) Best From Northern Series (10) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) berkebun (9) hobi (9) Jadilah Diri Sendiri (8) PENTING (8) Terapi (8) CONTEST D'moontest (7) Doaku (7) Pengumuman (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) imotivasi.com (7) kemahiran belajar. (7) lucu (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) Datuk Maznah Hamid (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) Joke of the day (6) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (6) PETUA TO' NENEK (6) Yuniarko Sukendro (6) cinta....kasihsayang... (6) program (6) Aku Anak Pomen (5) EID MUBARAK (5) I AM AGEL (5) IAB (5) IABU (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) dari blog MITI's (5) Falsafah...fail sampah (4) Fig Colector (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) Istikharahku (4) LABBAIK COUNSELLING AND CONSULTANCY CLINIQUE (4) LEGASI (4) Musibah (4) Penulisan (4) HANDMADE. (3) Hari Rayaku. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Majlis Perkahwinan (3) Mutiara kata.... (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) BAHAYA.... (2) CAT WORLD (2) FAKTA VS AOTA (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) kreativiti (2) my video (2) pohon syurga (2) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) DIY PROJEK (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) Kartun (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) NLP (1) PROJEK (1) Pekeliling oh pekeliling (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) SELAMAT HARI GURU (1) T (1) UB (1) al (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Friday, August 20, 2010

Nostalgia..makanangin..buang angin..

Sambil nak tunggu pergi kerja sempat aku membelek-belek gambar kami pergi bercuti. Walaupun hanya dalam masa yang singkat aku dan geng aku sempat juga pergi melepaskan ketegangan dan keadaan kecelaruan mental kami di Shenzhen , China. Kami pergi guna tiket tamabng murah je. Belanja tamabang dan hotel tak habis RM600.00. Tiket dah ditempah awal-awal jadi harganya tak mahallah. Hotel kongsi 4 orang sebilik jadi RM50 untuk dua malam@satu kepala.
Shooping ..tak yahlah kalau setakat nak melepaskan tention tu..kami just tengok orang jual barang dan gelagat manusia shooping.
Yang bestnye tu sempat juga kami pergi tempat massage siap satu badan dan sampai ke kaki. Belanja  murah gila-gila hanya RMB 35 satu jam jadi kami pergi dua jam baru habis RM30 duit malaysia kira berbaloi-baloi..Kendur rasa urat yang tegang.
....tapi kami macam selalulah kalau pergi mesti menempah pakaian.sepasang suit dengan kain baru habis RM100-150  ..kalau kat Malaysia jangan cakaplah takde RM500 jangan mimpi nak pakai suit. Jadi kalau yg suka pakai baju mewah simpan duit pergi tempah kat sana.. org tengok kita pakai mewah tapi sbnrnya murah je..pandai-pandailah nak berjimat.


Satu kesempatan yang kami ambil kali ini adalah menaiki Train dari Shenzhen ke Ghongzou. nak tau buat apa...makan angin je.. dan pergi makan kat restoran muslim di sana ..lepas tu merayap kat leather world dan tak beli satu habuk pun..beli buah plum 20 bijik RMB20..jatuh sebiji 50sen je duit kita. tapi yang seronoknya tengok gelagat orang. Tapi yang paling aku puji kebersihan persekitaran yang sentiasa bersih..Toilet...ha..ha.. ini jangan tanyalah..sendiri mau tau..istinja je..penting bawa air dlm beg sentiasa kalau tak...jangan minum air banyak lah.
 
Bila selalu berjalan ke China ni aku faham kenapa Rasulullah suruh menuntut ilmu hingga ke negeri China walau baginda tak pernah ke sana..
1. Kerajinan
2. ketaatan
3. intergriti
4. ketekunan
5. gigih
semua ni kita boleh nampak dengan mata kepala sendiri.  nak cari sampah atas jalan ..tak jumpalah jawabnya..tong sampah pun payah jumpa..tanah terbiar..lagilah tak de sebab mereka akan tanam dan hias dengan sebaiknya..rempit..tak de sebab motosikal tak dibenarkan digunakan di bandaraya ni kecuali motosikal roda tiga untuk angkut barang.
Pergilah melancong ke sana..InsyaAllah kita akan tahu mengapa Rasulullah suruh kita ke sana.
 
:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in