kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (217) suara hatiku (199) nikmat Allah (141) Alhamdulillah (138) cinta....kasih..sayang...hubbyku (128) ilmu (107) CHAPTER HIDUPKU..... (89) belajar (89) memori oh memori (75) Puisi/Sajak/Gurindam (72) cabar minda (70) kerjayaku (70) D'Perantauan (65) nasihat (59) berita (46) keluargaku (44) 1 entri 2 stories (43) kerjayaku...kemahiran (41) cabar diri... (40) Chef Shikin...cooking skill (39) Pergilah bercuti (37) dari seorang sahabatku (35) Mari Melancong (30) Usahawan (29) dugaan..ujian hidup (29) Siapa kau...dihatiku? (26) Motivasi diri (25) My Dreams Come True (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) pengalaman (22) Aku Adalah Aku (17) sunnah (17) teratak aish (17) Travel logku (16) lucu... (16) BUKU (14) tin@teratak aish (14) Harilahirku....Shikin Sayang (13) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) Tazkirah (11) Best From Northern Series (10) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) berkebun (9) hobi (9) Jadilah Diri Sendiri (8) PENTING (8) Terapi (8) CONTEST D'moontest (7) Doaku (7) Pengumuman (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) imotivasi.com (7) kemahiran belajar. (7) lucu (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) Datuk Maznah Hamid (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) Joke of the day (6) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (6) PETUA TO' NENEK (6) Yuniarko Sukendro (6) cinta....kasihsayang... (6) program (6) EID MUBARAK (5) I AM AGEL (5) IAB (5) IABU (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) dari blog MITI's (5) Aku Anak Pomen (4) Falsafah...fail sampah (4) Fig Colector (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) Istikharahku (4) LABBAIK COUNSELLING AND CONSULTANCY CLINIQUE (4) LEGASI (4) Musibah (4) Penulisan (4) HANDMADE. (3) Hari Rayaku. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Majlis Perkahwinan (3) Mutiara kata.... (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) BAHAYA.... (2) CAT WORLD (2) FAKTA VS AOTA (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) kreativiti (2) my video (2) pohon syurga (2) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) DIY PROJEK (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) Kartun (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) NLP (1) PROJEK (1) Pekeliling oh pekeliling (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) SELAMAT HARI GURU (1) T (1) UB (1) al (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Saturday, March 19, 2011

Salad Jagung Besama Kentang & Sambal Tumis Sotong

Resepi makan tengahari tadi.....
 Bia duduk kat rumah  masak memang best tapi makan soorang-sorang tak best langsung..walaupun sedap makan sorang2 je...Nak ajak orang makan pun semua balik kampung..inilah aku bila hujung minggu bosan je lah..hari ini mood malas..nak mengemas pun malas...Nak jalan ke mana? Nak buuka FB pun malas...nak chating pun hubby sibuk sekarang uruskan kerja dia..hmmmm ni pun duk tunggu hubby online...angau lah macam ni....Malas naklayan lah  perasaan ini..masak pun asyik terlebih garam saja...tapi apapun sedap jugalah....JOM try buat Salad ni...

Salad Jagung Bersama Kentang...resepi sendiri  ....ccubalah...memang sedap
Bahan-bahan:
Jagung satu tongkol potong 1 inci
Kentang 4 ketul ikut saiz   ........
(rebus dahulu baru buang kulit boleh rebus bersama jagung dan masukkan secubit garam)..jangan terlebih garam...masin tak sedap...hehehe hari iniakudah terlebih garam..gatainak kahwin lah tu!
Sedikit buah buahan campuran kering...tak kisahlah buah apa kalau ada yg  masam-masam manis sedap lagilah..
3 sudu besar Mayonis
2 sudu minyak zaitun
3 sudu besar susu cair
sedikit oregano atau tiime leaf...utk bau.
1 biji limau nipis atau lemon
garam secukup rasa..tak letak pun tak pa sebab dah rebus tadi letak garam...

Cara membuatnya:
senang saja bah....kata orang sabah..hehe
Gaul semua bahan dalam bekas lepas tu bila dah rata hias dalam pinggan tak yah susah2 nak nak masak semua ni..apa yang penting rajin..makanan ni kena hias baru ada seninya..jangan pakai lungguk dalam pinggan je mana nak tarik minat nak makan....

hahahaha inilah orang yang pandai masak dan pandai makan...akhirnya bertambahlah kalori dalam badan nih...apapun cubalah..sedap..




:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in