koleksi peribadi dikongsi bersama insan2 disayangi

kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (212) suara hatiku (198) nikmat Allah (140) Alhamdulillah (129) cinta....kasih..sayang...hubbyku (127) ilmu (103) belajar (87) CHAPTER HIDUPKU..... (80) Puisi/Sajak/Gurindam (72) memori oh memori (72) kerjayaku (69) D'Perantauan (65) cabar minda (63) nasihat (58) keluargaku (42) Chef Shikin...cooking skill (39) berita (39) kerjayaku...kemahiran (39) cabar diri... (37) Pergilah bercuti (35) 1 entri 2 stories (34) dari seorang sahabatku (32) Mari Melancong (30) Usahawan (29) dugaan..ujian hidup (29) Siapa kau...dihatiku? (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) My Dreams Come True (21) pengalaman (21) Motivasi diri (19) sunnah (17) lucu... (16) teratak aish (15) Travel logku (13) tin@teratak aish (13) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) Tazkirah (11) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) Harilahirku....Shikin Sayang (9) PENTING (8) CONTEST D'moontest (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) Terapi (7) berkebun (7) hobi (7) imotivasi.com (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) PETUA TO' NENEK (6) Yuniarko Sukendro (6) kemahiran belajar. (6) program (6) EID MUBARAK (5) I AM AGEL (5) IAB (5) Joke of the day (5) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (5) Pengumuman (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) cinta....kasihsayang... (5) dari blog MITI's (5) lucu (5) Falsafah...fail sampah (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) Istikharahku (4) LEGASI (4) Musibah (4) Datuk Maznah Hamid (3) Fig Colector (3) HANDMADE. (3) Hari Rayaku. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Mutiara kata.... (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) BUKU (2) CAT WORLD (2) Doaku (2) FAKTA VS AOTA (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Majlis Perkahwinan (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) my video (2) Aku Adalah Aku (1) BAHAYA.... (1) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) IABU (1) Jadilah Diri Sendiri (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) Pekeliling oh pekeliling (1) Penulisan (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) SELAMAT HARI GURU (1) T (1) UB (1) al (1) pohon syurga (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Friday, February 4, 2011

Cabaran Biggest Loser......cayalah..macam tak percaya..

kena tukar..tajuk..Run Fat Girl Run lepas ni...
 Cabaran ni memang dah lama sebenarnya dari umur  17 tahun sampailah sekarang..nak kuruskan badan..tak kurus pun walaupun macam-macam usaha buat..sebut je apa semua dah buat tapi ..sebenarnya shikin tahu apa sebab nya takturun..sebab malas nak excercise..shikin ni budak sport jadi memang bila berhentisukan badan akan naik..kalau pergi turun padang dan swiming tu adalah harapanturunkan ballik ke tahap yang kata selesa tapi masih juga tak boleh ke tahap ideal..Shikin tak nak berat ideal sekara.Azam nak turunkan berat badan supaya senang nak beribadat..sebab bila umur kita dah meningkat memang banyak perkara yang semakin merosot jadi Shikin kena bersedia untuk mengurangkan risiko-risiko..kita ikhtiar saja yang menentukan allah. Allah tahu niat kita..Shikin tak nak kurus sebab Shikin frame extra large jadi kalau kurus nanti berlaga tulang...nauzubillah.
Ni cabaran terhebat untuk tahun 2011
Kalau cerita bab turun berat badan ni memang rasa sangat sensitif sebab kadang-kadang orang yang bercakap dekat kita bagaikan kita tak de perasaan..Alhamdulillah..biarlah apa orang nak kata....tapi kita perlu fikir apa orang kata itu sebagai satu cabaran untuk kita..
Syukur AlhamdulillahShikin ada kawan dan family yang sangat memberi sokongan dekat Shikin dan ada motivator hebat termasuklah  motivasi dalaman sebab Shikin rasa selama ini shikin banyak menghukum diri..kalau frust je makan dah tak sedar..kalau happy Alhamdulillah badan turun mendadak sebab kurang makan..

Setiap kali Shikin pergi Mekah ..badan Shikin akan turun mendadak termasuklah masa pergi haji tahun 2005 turun sampai 20kg lebih dalam masa sebulan .memang terkejut sebab masas nak pi haji kena timbang dan bila balik timbang semula memang terkejut..tapi itulah hakikat..tapi bilasedih mak meninggal badan naik mendadak....Tahun 2008 shikin diuji lagi dan sekali lagi tahu 2009 pergi Umrah badan susut semula dan tapi malangnya kecewa lagi dan badan naik semula...Bila Shikin muhasabah diri ,memang semua ni masalah dalam diri sendiri..pengaruh luar tu hanya sedikit saja tapi kekuatan dalam tak cukup..tak tahan diuji..

Hikmahnya sangat banyak tapi Shikin dapat melihat kenapa kali ni Allah mencampakkan Shikin ke Labuan  dan D'Perantauan ini Shikin mula buka semula catatan hidup Shikin dan Shikin faham apa yang Allah nak tunjukkan pada Shikin.Setiap ujian yang Shikin  terima kerana Allah sayangkan Shikin dan walaupun ujannya sangat berat..(semoga tidak ditimpakan kepada saudara-saudaraku dan sahabat-sahabatku serta yang sedang membaca) Shikin sangat bersyukur kerana Shikin dapat mengeenali diri dan dunia disekeliling Shikin..

InsyaAllah kalauada rezeki Shikin nak balik ke Mekah lagi tahun ini.Biarlah apa kata orang yang penting hati shikin rindu pada Madinah dan Mekah....setiapkali ditimpa ujian Shikin hanya minta Allah selamatkan iman Shikin dan kalaulah Shikin insan yang teraniaya Shikin minta Shikin nak balik sana...sebab hati Shikin di sana...

Dan mungkin kerana itu jugalah Shikin faham kenapa Shikin hanya ditakdirkan memiliki saiz keturunan asal Shikin yang agak GIANT iaitu Arab. Alhamdulillah  sekarang Shikin tahu bahawa Shikin ni memang bukan standard piawaiuntukorang Asia. Apa yang penting jangaan terkejut selepas ini Shikin bertemu jodoh dengan orang luar sebab dalam siri peminangan dari orang Malaysia dah lebih dari 32 orang  yang dari seluruh malaysia sejak umur 19 sampai 35tahun  (sebab lepas tu tak mau kira dah) tapi  lamaran dari luar dah melebihi 150 orang (dalam muslima.com)..tapi yang secara realnya dah tiga kali Shikin dipinang  oleh orang luar. Mungkin sebelum ni semua tu bukan jodoh Shikin sebab tu sampai sekarang tak kahwin tapi tunggulah nanti kita makan nasi minyak Shikin ok. jangan risau ada jodoh Shikin akan isytiharkan di sini..sebab bacalah ruang cinta..kasih..sayang..haubbyku...itu bahagian yang Shikin luahkanperasaaan tentang 'hubbyku' maksudnya bakal suami dan juga dari "bekas2 tunang"  Shikin..sebab mereka pernah membahagiakan Shikin juga walaupun tak ada jodoh Shikin hargai kehadiran dalam hidup Shikin walaupun hanya seketika...



:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in