koleksi peribadi dikongsi bersama insan2 disayangi

kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (215) suara hatiku (198) nikmat Allah (140) Alhamdulillah (134) cinta....kasih..sayang...hubbyku (127) ilmu (105) belajar (89) CHAPTER HIDUPKU..... (86) memori oh memori (74) Puisi/Sajak/Gurindam (72) kerjayaku (70) cabar minda (68) D'Perantauan (65) nasihat (59) berita (44) keluargaku (43) 1 entri 2 stories (40) kerjayaku...kemahiran (40) Chef Shikin...cooking skill (39) cabar diri... (38) Pergilah bercuti (36) dari seorang sahabatku (35) Mari Melancong (30) Usahawan (29) dugaan..ujian hidup (29) Siapa kau...dihatiku? (26) resepi aku (24) ESQ165 (23) Motivasi diri (22) My Dreams Come True (22) pengalaman (21) sunnah (17) lucu... (16) Travel logku (15) teratak aish (15) tin@teratak aish (13) BUKU (12) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) Tazkirah (11) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) Aku Adalah Aku (9) Harilahirku....Shikin Sayang (9) PENTING (8) Best From Northern Series (7) CONTEST D'moontest (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) Terapi (7) berkebun (7) hobi (7) imotivasi.com (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) Datuk Maznah Hamid (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) PETUA TO' NENEK (6) Pengumuman (6) Yuniarko Sukendro (6) cinta....kasihsayang... (6) kemahiran belajar. (6) program (6) EID MUBARAK (5) I AM AGEL (5) IAB (5) IABU (5) Joke of the day (5) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) dari blog MITI's (5) lucu (5) Doaku (4) Falsafah...fail sampah (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) Istikharahku (4) LEGASI (4) Musibah (4) Fig Colector (3) HANDMADE. (3) Hari Rayaku. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Mutiara kata.... (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) BAHAYA.... (2) CAT WORLD (2) FAKTA VS AOTA (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Jadilah Diri Sendiri (2) Majlis Perkahwinan (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) Penulisan (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) my video (2) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) DIY PROJEK (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) NLP (1) PROJEK (1) Pekeliling oh pekeliling (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) SELAMAT HARI GURU (1) T (1) UB (1) al (1) kreativiti (1) pohon syurga (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Wednesday, February 9, 2011

Tamat sudah..............MUSLIMA.COM

Semalam merupakan hari ke sembila Shikin mendaftar masuk ke Muslima .Com akhirnya Shikin dah buat keputusan untuk tidak bertahan sehingga bulan Jun walaupun dan dah bayar membership yang agak mahal sama mahal dengan bil broadband Shikin ..Shikin dah tak sanggup sebab rasanya Shikin ni pun bukan kategori kuat semangat. Shikin dah removekan gambar yang menjadi kegilaan semua lelaki barat dan timur tengah yang rata-ratanya tertarik dengana wajah yang ayu sehingga Shikin jadi seram sebab terlalu dipuji kita manusia akan menjadi lemah.
Macam kisah kura-kura dan itik yang bersahabat baik:
Seekor kura-kura, yang kamu tahu selalu membawa rumahnya di belakang punggungnya, dikatakan tidak pernah dapat meninggalkan rumahnya, biar bagaimana keras kura-kura itu berusaha. Ada yang mengatakan bahwa dewa Jupiter telah menghukum kura-kura karena kura-kura tersebut sangat malas dan lebih senang tinggal di rumah dan tidak pergi ke pesta pernikahan dewa Jupiter, walaupun dewa Jupiter telah mengundangnya secara khusus.
Setelah bertahun-tahun, si kura-kura mulai berharap agar suatu saat dia bisa menghadiri pesta pernikahan. Ketika dia melihat burung-burung yang beterbangan dengan gembira di atas langit dan bagaimana kelinci dan tupai dan segala macam binatang dengan gesit berlari, dia merasa sangat ingin menjadi gesit seperti binatang lain. Si kura-kura merasa sangat sedih dan tidak puas. Dia ingin melihat dunia juga, tetapi dia memiliki rumah pada punggungnya dan kakinya terlalu kecil sehingga harus terseret-seret ketika berjalan.
Suatu hari dia bertemu dengan sepasang itik dan menceritakan semua masalahnya.
"Kami dapat menolongmu untuk melihat dunia," kata itik tersebut. "Berpeganglah pada kayu ini dengan gigimu dan kami akan membawamu jauh ke atas langit dimana kamu boleh melihat seluruh daratan di bawahmu. Tetapi kamu harus diam dan tidak berbicara atau kamu akan sangat menyesal."
Kura-kura tersebut sangat senang hatinya. Dia cepat-cepat memegang kayu tersebut erat-erat dengan giginya, sepasang itik tadi masing-masing menahan kedua ujung kayu itu dengan mulutnya, dan terbang naik ke atas awan. Terlihat oleh sekelompok anjing  yang berkata "Hai..kura-kura tak sedar diri...ada hati nak terbang macam burung"..Kura-kura  tetap bersabar menggigit kayu.
Saat itu seekor burung gagak terbang melintasinya. Dia sangat kagum dengan apa yang dilihatnya dan berkata:
"Kamu pastilah Raja dari kura-kura!"
"Pasti saja......" kura-kura mulai berkata.
Tetapi begitu dia membuka mulutnya untuk mengucapkan kata-kata tersebut, dia kehilangan pegangan pada kayu tersebut dan jatuh turun ke bawah, dimana dia akhirnya terbanting ke atas batu-batuan yang ada di tanah..
*Rasa ingin tahu yang bodoh dan kesombongan sering menyebabkan kesialan/keburukan 
*Manusia tahan dikeji tetapi akan lemah bila dipuji
Shikin lebih tahan diuji dengan kejian deari manusia selama Shikin hidup dah nak masuk 40 tahun tetapi bila Shikin dipuji tak sampai 10 hari Shikin dah naik takut sebab Shikin masih ingat pesan Baginda Rasulullah SAW kalau orang memuji kita banyakkan beristiqfar dan
Ada banyak lagi siri cerita tauladan ini dan Shikin attach kat bawah ni..
http://www.bluefame.com/index.php?showtopic=23397
 YA ALLAH AKU REDHA DENGAN UJIAN MU INI....YA ALLAH KUATKAN IMANKU DALAM MENEMPUH CABARAN HIDUP INI...YA ALLAH TEMUKANLAH AKU DENGAN CINTA KU YANG SEJATI DI DUNIA DAN AKHIRAT..YA ALLAH JANGANLAH AKU MENYUSAHKAN ORANG-ORANG YANG MENYAYANGIKU..YA ALLAH AKU BERDOSA KEPADAMU .............YA ALLAH TEGUHKANLAH IMANKU YANG LEMAH INI...YA ALLAH ...BUKAKANLAH PINTU REZEKI MU BUAT HAMBAMU INI YA ALLAH BUKAKANLAH PINTU -PINTU KEBAIKAN, KESELAMATAN, KESIHATAN, KENIKMATAN,KEKUATAN, CINTA SEJATI, KASIH SAYANG, REZIKI, ILMU, KEAMPUNAN DAN PINTU-PINTU SYURGAMU BUAT HAMBAMU YANG HINA INI YA ARHAMARROHIM"
Yaa Allah! Bukakanlah Bagiku Pintu-Pintu Sorga Dan Tutupkanlah Bagiku Pintu-Pintu Neraka, Dan Berikanlah Kemampuan Padaku Untuk Membaca Ai-Quran Wahai Penurun Ketenangan Di Dalam Hati Orang-Orang Mu'min.
:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in