Menu makan tengahari...Nasi Lesung..Masak Lemak Cili Padi ikan kerapu , sayur Mayung dengan Udang dan sambal belacan.. |
Nasi panas di masukkan dalam lesung batu dan ditumbuk tetapi tidak lumat..tujuan nak bersihkan sambal dalam lesung...sedap |
1. Masa tumbuk tak boleh masam muka atau marah sbb nanti pedass ...jadi kena senyum sajalah
2. Jangan cakap banyak...takut jatuh air liur
3. Cili, cili padi, garam, gula, dan belacan bakar mesti masuk serentak dan tumbuk semua sekali dan yang penting letak semua cukup2 tak yah tambah dah..sat gi laki cari lain.
4. Asam jawa letak akhir sekali dan lepas tu barulah ambik nasi..jadi
5. Nasi lesung
Memang sedap tapi nak tahuresepi rahsia sambal...kena datang belajar ngan akulah..heheheheh.. sebab secret resepi...mai bawa pengeras...tak da pengeras tak boleh ajar.....
pengeras dia..........
LESUNG BATU.....memang lah keras dah dati batu..
lesung aku dari marmar....lagi sedap....bila menumbuk
Mak orang lain kata perempuan kalau belajar tinggi pun kena ke ceruk dapur juga....
tapi
Mak aku kat: " Belajar tingggitinggi supaya boleh hidup selesa dikemudian hari...nasib perempuan taksama dengan lelaki..kalau dapat suami baik macam ayah aku Alhamdulillah tapi kalau suami yang zalim dan tak bertanggungjawab ..isteri akan menderita...jadi kallau ada pelajaran kita boleh ada kehidupan sendiri walaupun berkahwin"....sekarang aku faham maksud mak...tapi semua adik beradik perempuanaku..Kak not dan Yati memang pakar masak walaupun semua belajar luar negara macam orang lain juga sebab kami memang selalu nak tolong mak masak dan nak makan nasilesung hehehehe....itulah rahsia nasi lesung.....nak ajar anak bbelajar masak ajar makan nasi lesung mesti pakar masak lepas ni...
Jangan pakai blender.....buat sambal belacan kat kedai belambak..ahahahhahah
:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin
No comments:
Post a Comment