koleksi peribadi dikongsi bersama insan2 disayangi

kalau dah rajin menulis:

cinta....kasih..sayang... (212) suara hatiku (198) nikmat Allah (140) Alhamdulillah (127) cinta....kasih..sayang...hubbyku (127) ilmu (102) belajar (87) CHAPTER HIDUPKU..... (80) Puisi/Sajak/Gurindam (72) memori oh memori (72) kerjayaku (69) D'Perantauan (65) cabar minda (63) nasihat (58) keluargaku (42) Chef Shikin...cooking skill (39) kerjayaku...kemahiran (39) berita (38) cabar diri... (37) Pergilah bercuti (35) 1 entri 2 stories (34) dari seorang sahabatku (32) Mari Melancong (30) dugaan..ujian hidup (29) Usahawan (28) Siapa kau...dihatiku? (24) resepi aku (24) ESQ165 (23) My Dreams Come True (21) pengalaman (21) Motivasi diri (19) sunnah (17) lucu... (16) teratak aish (15) Travel logku (13) tin@teratak aish (13) art theraphy (12) HOMEMADE SOAP (11) Premium Beautiful (11) Tazkirah (11) ESTIMAR HOMEMADE AURA SOAP (10) USAHAWATI UTARA. (10) Harilahirku....Shikin Sayang (9) PENTING (8) CONTEST D'moontest (7) Projek Senyum (7) Telekung JC Siah Eksklusif (7) Terapi (7) berkebun (7) hobi (7) imotivasi.com (7) santapan telinga (7) DOA TERAKHIR 39 (6) GIVEAWAY 4BY4 SHIKIN SAYANG (6) PETUA TO' NENEK (6) Yuniarko Sukendro (6) kemahiran belajar. (6) program (6) EID MUBARAK (5) I AM AGEL (5) IAB (5) Joke of the day (5) PERNIAGAAN PALING MENGUNTUNGKAN (5) Pengumuman (5) Siapa pakai Premium Beautiful ?? (5) UCAPAN (5) cinta....kasihsayang... (5) dari blog MITI's (5) lucu (5) Falsafah...fail sampah (4) Giveaway Blogger's (4) IKLAN (4) Istikharahku (4) LEGASI (4) Musibah (4) Datuk Maznah Hamid (3) Fig Colector (3) HANDMADE. (3) Hari Rayaku. (3) KENDURI KAHWIN (3) MIKE DAVID (3) MUEZAH (3) Mutiara kata.... (3) TNPOD8581 (3) Testimoni (3) anak dagang di perantauan (3) CAT WORLD (2) Doaku (2) FAKTA VS AOTA (2) I luv ISLAM (2) INDAHNYA NEGERIKU KEDAH DARULAMAN (2) Majlis Perkahwinan (2) PROJEK SUCCESS CORNER SMKAM (2) SSFG (2) SUNNAH'S FASHION GLAM (2) Tinteratakaish (2) Video ku (2) my video (2) BAHAYA.... (1) Ben Ashaari ...otai blogger (1) DAO (1) Dr Azizan Osman (1) FOLLOWER BERTUAH (1) HADIS (1) HARI GURU (1) I (1) Kedah Negeriku (1) MAS (1) Pekeliling oh pekeliling (1) REMPAH SERBAGUNA MAK TEH BATU 10 (1) SEKOLAH MENENGAH TUN SYARIFAH RODZIAH (1) SELAMAT HARI GURU (1) T (1) UB (1) al (1) pohon syurga (1)
Semoga Bahagia Selalu,Sihat dan Kaya. Ameen ya Rabbal Alameen.Sayang Shikin ....

Sunday, April 17, 2011

Rindu Pada 3 A (Aisha, Atie dan Ana)

Gambar ni di  Hospital  Pulau Pinang tahun 2010..Ana masuk  wad..

Alhamdulillah pembedahan terhadap  Ana  berjalan lancar dan sekarang  dah  sihat.

Ana,Aisha dan Atie..tiga puteri  Kak Not  dan Abang  Burn
Menu  hari Jumaat ..rehat jam 11.30 sampai 2.00 ptg jadi memang  sempat sangatlah nak memasak..Kalau nak  tau  ini masakan kegemaran  Kak  Not..kak  not  emak kepada  3 A....jadi memang  masa  duduk  dengan Kak Not  dulu boleh dikatakan  tiap minggu  mesti dua tiga  kali  makan nasi tomato,nasi beriani atau nasi  minyak..macam-macam  nasi lagi.  Lauk pula mesti  special  kurma, kerutuk, rendang, masak puteh,  masak merah dan yang  bestnya Kak Noy akumemang  pandai masak macam  Yati  juga  memang  pandai masak..
Acar  Karot dengan  Sos Nampla
Bahan: karot,timun,bawang besar, cuka,garam,gula dan sos Nampla pedas.
Cara  buat:Potongdancampur semua...rasa padai2 lahnak  makan...hehehe
Nasi Tomato,  Ayam  masak kerutup dan  acar  karot
Nasi  tomato:  alahai pejam  mata  pun  boleh  buat...
Bahan: Beras, Tomato Puri, Susu Cair, Buah Keras, Bahan tumis5+3...
Cara:  Tumis,masuk  tomato  n susu masuk  beras...garam pandai2 rasalah...
Sedapkan...tapi  makan sorang-sorang
Memang  senang  memasak dan lebih baik masak sendiri dari makan kat  kedai...selamat dan  yang pasti selera  sendiri.
Ayam  masak Kerutup...pakai  rempah Adabi je.. tapi  tambah   bahan  sendiri baru  sedap  lagi
Bahan:  1 paket  rempah  kerutup Adabije
            1/4  ayam
            1 bijibawang
            2 biji kentang
            1/2  paket  santan@ susupun tak pe
            4  sudu  kerisik
            2 sudu   teh  ciliserbuk
            1 sudu teh  serbuk kayumanis
            1  suduteh serbuk  jintanmanis
            bahan penumis   5+3
(  kayumanis,pelaga,bungalawang, cengkih,daunbay)+(bawang putih,halia,bawang merah)
 Minyak tumis
garam dan gula...Shikin memang tak pakai perasa  sebab  takut  kelemumur...heheheh

Cara  buat:macam  buat  gulai  biasa je.apa  yang  penting  siap  dalam  masa 30 minit sahaja...Ikut  cara KakNot  masa cepat danringkasdansedap...yang  penting  mesti pandai  add  apa  yang  patut...memang  sedap..Asalnya  nak  buat  kurma  sekali  rempah dah habis...malas nak  mesin..buat  apa yang  ada saja..  Bila  makan teringat  kat  depa..
:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Shikin berkongsi bukan untuk dinilai atau dikeji...ikhlas luahan hati Sayang Shikin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.

Ya Allah ...makhbulkanlah impianku.
Ya Allah Kurniakanlah kerinduan untuk bertemu dengan Mu dan kenikmatan memandang wajahMU. Pandanglah aku hambaMu yang hina ini. Ya ArhamarrRohim.Amin Ya Robbal Alamin..in