Kelakar juga rasanya bila tiba-tiba je sahabat Shikin yang seorang ni mengidam nak makan pajeri nenas. Siap datang pejabat tanya kat Shikin boleh masak kan dia tak...tak sampai hati nak kata tak..jadi lepas maghrib tadi dia datang hantar 4 biji nenas ngan santan...tengok-tengok bahan udang kering tak de...mana nak cari malam-malam ni..Nasib baik ada Aisyah jiran blok sebelah..jadi apa lagi minta kat dialah..Jadi lengkaplah resepi..kalau tak tak menjadi pajeri nenas Shikin ni..
Lama dah tak masak makanan kegemaran keluarga Shikin ni..resepi memang tak sama ngan orang lain.. bila masak semula rasa rindu sangat makan dengan keluarga...teringat makan pajeri nenas mesti ada ikan kering goreng nak sedap lagi makan dengan ikan pekasam goreng bawang dan daun kari...wah sedapnya....lepas tu siap makan dengan ulam petai bakar ngan sambal belacan dan bagi lengkap lagi ada sayur kangkung goreng koboi...nyam-nyam sedap hingga tak nampak mak mertua lalu belakang...sape suruh lalu kat belakang lalu lah kat depan...he..he
Silap hari bulan mau pegi sampai tiga pinggan nasi ni..Kalau teringin nak makan cubalah masak resepi pajeri cara Chef Shikin..memang lain dari biasa sebab tu resepi sendirilah...
Bahan-bahan ( boleh makan seisi keluarga )
- 4 biji nenas masak/muda (kecil)
- 2 paket rempah kari daging
- 5 biji bawang merah (ditumbuk)
- 5 biji bawang merah lagi (mayang halus)
- 3 biji bawang putih yg besar(ditumbuk)
- 3 inci halia(dimayang)
- 3 kuntum bunga lawang ,10 cengkih, 5 pelaga dan 1.5 inci kayu manis
- 5 sudu besar kerisik
- 5 sudu besar udang kering(ditumbuk)
- 2 cawan santan
- Gula kabung
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- 1 sudu Pati ikan bilis
- 1 sudu kicap pekat
Cara-cara
- Nenas dipotong bulat
- Tumis bahan buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis dan bunga lawang sampai naik bau..masukkan bawang yg dimayang dan halia hingga kekuningan.
- Kemudian masukkan rempah yang dibancuh dengan air dan bawang yang ditumbuk sampai naik minyak..kena sabarlah sebab kena api perlahan dan banyak kali masukkan air supaya tak hangit.
- Masukkan udang kering.
- Masuk kan 2 cawan santan dan masukkan kerisik. dan selepas itu masukkan nenas dan masak kan sehingga layu sedikit. Akhir sekali masuk sedikit garam, gula kabung,kicap pekat dan pati ikan bilis.
- Biarkan ia kering sedikit..kemudian boleh dihidang.....
:)sayangi diri anda...salam sayang..sayang selalu....Sayang Shikin
No comments:
Post a Comment